
Fot. Willa Łuka
Pensjonat słynie z tradycyjnie wędzonych wędlin i domowych konfitur. Od lat gościom podawane były pochodzące z własnej, niedużej wędzarni: szynka, schab, karkówka, żeberka, piersi indycze i kurze, słonina i boczek. Ten ostatni został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w październiku 2013 r., jako pierwszy bieszczadzki wyrób. Boczek ten otrzymał także I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W czasie posiłków wędliny serwowane są „prosto z haka”, dzięki czemu zachowują tradycyjny, intensywny, ziołowy smak.
Od początku grudnia 2013 r. rozpoczęła tu działalność pierwsza od kilkudziesięciu lat w Bieszczadach Wysokich Bieszczadzka Wędzarnia ŁUKA promująca się hasłem „Wołyńskie wędzonki w ziołach”. Powstające w niej wyroby wędzone są w dymie z olszy szarej. Na jej etykietach można znaleźć informację o składnikach: mięso, sól jako substancja konserwująca i mieszanka ziół suszonych. A do wyprodukowania 100 g wyrobu użyto 120 surowca.
A tak Marcin Dobrowolski wspomina dawne, tradycyjne metody robienia wędlin: „Osolone mięso z dodatkiem ziół było ściśle układane w beczce. Po około 5 dniach peklowania na sucho w lodowni kawałki mięsa były wieszane na leszczynowych kijach w odymionej wcześniej wędzarni. Wędziło się 2 dni. Palenisko znajdowało się wewnątrz wędzarni., palono bukiem i olchą. Po wystygnięciu wędzonki były przechowywane w przewiewnym miejscu na strychu”.
Wetlina Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Łuka w Wetlinie, www.willaluka.pl