Reklama

Reklama

Smaki Bieszczadu - Proziaki

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Smaki Bieszczadu - Proziaki - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Bieszczady od kuchni

Reklama

Dziś prawie każdy kto odwiedza Bieszczady chce spróbować dań z kuchni regionalnej, w tym oczywiście proziaków. Najlepiej smakują te pieczone na blasze pieca. Każda gospodyni miała swój własny przepis. Tutaj podajemy najprostszy. 
Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • 250-300 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i cukier oraz wlewamy kefir (maślankę, zsiadłe mleko). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak długo aż ciasto zrobi się jednolite.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 1 cm grubości. Szklanką wykrawamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i znów wałkujemy i wykrawamy kółka. Wykrojone krążki układamy na drewnianej desce i przykrywamy ściereczką. Po upływie kwadransa możemy smażyć/piec.

Kiedyś proziaki pieczono na blasze kuchennego pieca. Dziś możemy użyć patelni z grubym dnem. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu), układmy proziaki i smażymy przez ok. 10 minut często odwracając.

Proziaki możemy jeść i na słodko, i na wytrawnie. Pysznie smakują z masłem z czosnkiem niedźwiedzim lub wiejskim twarożkiem. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy