Nalewki regionalne
Najnowsze dziecko Bieszczadzkich Smaków - od roku 2015 - to nalewki regionalne z akcyzą. Jedna z pierwszych w Podkarpackiem wytwórni nalewek, nalewek robionych z pasją i umiłowaniem tematu tak drogiemu sercu każdego z Polaków. Spisywane przepisy z różnych zakątków Polski, długie wieczorne rozmowy oraz książki stare i nowe, tradycje rodzinne. Wszystkie te elementy zebrane w jedną całość pozwoliły wytwarzać nalewki z roślin, owoców i ziół. To wszystko rośnie na łąkach i w lasach czystych terenów Bieszczadów. Nalewki dojrzewają od kilku do kilkunastu miesięcy w szklanych gąsiorach i słojach, co pozwala na wnikliwą obserwację procesu dojrzewania. Po upływie pełnego okresu dojrzewania nalewki są poddawane filtracji i zostają rozlane do butelek.Bieszczadzkie Smaki są legalnym producentem z akcyzowanymi produktami i stosownymi pozwoleniami. Nalewki produkowane są z takich ziół i roślin, jak: głóg, kwiatu podbiału, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi. A także nostrzyk żółty, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, dziewanna, listki bukowe, żywokost, krwawnik, borówka, dziurawiec, i jasnota biała.
Wytwarzane w nalewkarni nalewki to:
- tarninówka z owocu tarniny,
- bzianka z kwiatu bzu czarnego,
- nostrzykówka z kwiatu nostrzyka żółtego,
- sosnowe igiełki z pędów sosny, pokrzywówka zielona i pokrzywówka tradycyjna z pokrzywy.
Chleb Śpiewany
Kolejnym przedsięwzięciem gospodarzy jest Bieszczadzka Akademia „Chleba Śpiewanego". Są to warsztaty i pokazy „odwrócone” chleba. Odwrócono kolejność. Pokaz zaczyna się od wstawienia wcześniej wyrośniętego chleba do pieca, a w trakcie tego procesu pokazujemy arkana sztuki piekarskiej.Ręcznie wyrabiane ciasto chlebowe - tak, aby było odpowiednio napowietrzone -wyrasta ok. 10-12 godzin. Do tej pory wypiekane były trzy rodzaje chleba na zakwasie (wyłącznie na zamówienie):
- „Śpiewany” ciemny na zakwasie z ziarnami,
- „Wiesiowy” biały na zakwasie bez ziaren,
- żytni na zakwasie z ziarnami,
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.