reklama

Jadło regionalne - proziaki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jadło regionalne - proziaki - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś / smażenie proziaków

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki Podkarpacia Kuchnia dawnych mieszkańców Bieszczadów była uboga i prosta. Chleb pieczono rzadko. Natomiast na co dzień jadano placuszki na sodzie czyli proziaki.
reklama

Dziś prawie każdy kto odwiedza Bieszczady chce spróbować dań z kuchni regionalnej, w tym oczywiście proziaków. Możemy je zamówić w restauracji lub zrobić samodzielnie. Każda gospodyni miała swój własny przepis. Ja podam najprostszy.

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • 250-300 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i cukier oraz wlewamy kefir (maślankę, zsiadłe mleko). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak długo aż ciasto zrobi się jednolite.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek ok 1cm. grubości. Szklanką wykrawamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i znów wałkujemy i wykrawamy kółka. Wykrojone krążki układamy na drewnianej desce i przykrywamy ściereczką. Po upływie kwadransa możemy smażyć/piec.

Kiedyś proziaki pieczono na blasze kuchennego pieca. Dziś możemy użyć patelni z grubym dnem. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu), układmy proziaki i smażymy przez ok. 10 minut często odwracając.

Proziaki możemy jeść i na słodko i na wytrawnie. Według mnie najlepsze są z masłem z czosnkiem niedźwiedzim lub wiejskim twarożkiem. Serdecznie polecam i życzę smacznego.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama