Podczas 12. edycji Festiwalu Muzyki i Jadła „Natchnieni Bieszczadem”, która odbyła się w Cisnej w dniach 21-22 sierpnia br. ruszył nowy projekt kulinarny "Polska Smakuje w Regionach".
Przez dwa dni festiwalu opowiadano o tradycjach rodzimego rolnictwa i przetwórstwa oraz częstowano – w ramach kulinarnych prezentacji i warsztatów - daniami polskiej i regionalnej kuchni.
Był żurek podkarpacki, bigos, królowały proziaki i fuczki.
"W naszej poligonowej kuchni, spod rąk Pani Zofii Gałuchy z Koła Gospodyń wiejskich nr 2 z Nowej Wsi, wychodziły cuda." - chwali Krzysztof Zieliński, odpowiedzialny za tworzenie szlaku kulinarnego "Podkarpackie Smaki"
To, że projekt zaczyna się w Bieszczadach, nie jest przypadkowe.
"Tradycyjna kuchnia tego regionu znana jest z prostoty. Taka żywność - nisko przetworzona, z lokalnych produktów, bazująca na prostych recepturach - jest najlepsza." - dodaje Zieliński
Głównym celem projektu "Polska smakuje w regionach" jest promocja polskich owoców i warzyw, polskiej wołowiny, wieprzowiny, zbóż i ich przetworów.
Szczególny nacisk w czasie imprezy położony był na pobudzanie konsumenckiego patriotyzmu oraz zwrócenie uwagi uczestników tych kulinarnych spotkań na unikatowe pochodzenie rodzimych towarów. Informowano i promowano polskie i unijne systemy jakości.
Kupując produkty krajowego pochodzenia wspieramy przedsiębiorców, rolników i firmy działające na terenie Polski, wspieramy budżety samorządów i dajemy wyraz nowoczesnego patriotyzmu.
To był mocny kulinarny akord za sprawą Stowarzyszenia Polska Ekologia, koordynującego projekt "Polska smakuje w regionach". Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Podobne wydarzenia promocyjne, jak to, zorganizowane podczas festiwalu Natchnieni Bieszczadem, odbywać się będą również w innych regionach Polski. Zachęcać będą do korzystania z wysokiej jakości, nisko przetworzonych, regionalnych i lokalnych produktów, będących gwarancją bogactwa smaków i zapachów.