Natchnieni Bieszczadem...kulinarnie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Natchnieni Bieszczadem...kulinarnie - Zdjęcie główne

zdj. Joanna Zwolińska

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Przez dwa dni festiwalu "Natchnieni Bieszczadem", 21 i 22 sierpnia br., Cisna była areną kulinarnej uczty. W Bieszczadach wystartował projekt "Polska smakuje w regionach".

Podczas 12. edycji Festiwalu Muzyki i Jadła „Natchnieni Bieszczadem”, która odbyła się w Cisnej w dniach 21-22 sierpnia br. ruszył nowy projekt kulinarny "Polska Smakuje w Regionach".

 

Przez dwa dni festiwalu opowiadano o tradycjach rodzimego rolnictwa i przetwórstwa oraz częstowano – w ramach kulinarnych prezentacji i warsztatów - daniami polskiej i regionalnej kuchni.

 

Był żurek podkarpacki, bigos, królowały proziaki i fuczki. 

 

"W naszej poligonowej kuchni, spod rąk Pani Zofii Gałuchy z Koła Gospodyń wiejskich nr 2 z Nowej Wsi, wychodziły cuda." - chwali Krzysztof Zieliński, odpowiedzialny za tworzenie szlaku kulinarnego "Podkarpackie Smaki"

 

To, że projekt zaczyna się w Bieszczadach, nie jest przypadkowe. 

 

"Tradycyjna kuchnia tego regionu znana jest z prostoty. Taka żywność - nisko przetworzona, z lokalnych produktów, bazująca na prostych recepturach - jest najlepsza." - dodaje Zieliński

 

Głównym celem projektu "Polska smakuje w regionach" jest promocja polskich owoców i warzyw, polskiej wołowiny, wieprzowiny, zbóż i ich przetworów. 

 

Szczególny nacisk w czasie imprezy położony był na pobudzanie konsumenckiego patriotyzmu oraz zwrócenie uwagi uczestników tych kulinarnych spotkań na unikatowe pochodzenie rodzimych towarów. Informowano i promowano polskie i unijne systemy jakości. 

 

Kupując produkty krajowego pochodzenia wspieramy przedsiębiorców, rolników i firmy działające na terenie Polski, wspieramy budżety samorządów i dajemy wyraz nowoczesnego patriotyzmu. 

 

To był mocny kulinarny akord za sprawą Stowarzyszenia Polska Ekologia, koordynującego projekt "Polska smakuje w regionach". Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Podobne wydarzenia promocyjne, jak to, zorganizowane podczas festiwalu Natchnieni Bieszczadem, odbywać się będą również w innych regionach Polski. Zachęcać będą do korzystania z wysokiej jakości, nisko przetworzonych, regionalnych i lokalnych produktów, będących gwarancją bogactwa smaków i zapachów.

 

 

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE