Kuchnia dawnych Bieszczadów była biedna. Bojkowie czy Łemkowie nie jadali zbyt często mięsa, a potrawy były przygotowywane głównie ze zbóż, kapusty, ziemniaków i kaszy.
Inna sytuacja była pozostałej części Podkarpacia. Tu jednak w kuchni używano zdecydowanie więcej składników i trochę częściej jadano mięso, choś w biedniejszych domach też od święta. Dziś chcemy Was zachęcić do upieczenia pasztetu według przepisu z Podkarpacia.
Ojczyzną wszelkiego rodzaju pasztetów jest Francja. Stamtąd trafiły na polskie królewskie dwory, a z biegiem lat zawitały na stół prawie każdego Polaka. Trafiły też oczywiście na Podkarpacie. Mamy dziś dla Was przepis na pasztet wieprzowo - drobiowy od gospodyni ze Stańkowej.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka)
0,5 kg mięsa drobiowego
0,2 kg surowgo boczku
0,3 kg g wątróbki drobiowej
3 jajka
3 średnie cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
olej lub masło do wysmarowania keksówki
bułka tarta do obsypania keksówki
Wykonanie:
Zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy włoszczyznę i mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości mięsa ok. 1 godzinę. Mięso i warzywa studzimy. W tym czasie oczyszczoną wątróbkę smażymy. Dodajemy do niej pokrojone w piórka cebule i smażymy aż cebula się zeszkli.
Wystudzone mięso wraz z warzywami i wątróbką z cebulą dwukrotnie mielimy. Dodajemy 3 jajka, pół szklanki bulionu z gotowania mięsa, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut.
Keksówkę smarujemy masłem lub olejem i oprószamy bułką tartą. Wkładamy wyrobioną masę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 60 - 80 minut.
Kiedyś taki pasztet jadano na ciepło na obiad; z sosem i ziemniakami albo kaszą. Teraz pasztety je się głównie na zimno. Pyszny jest chleb domowy z pasztetem i domowymi kiszonymi ogórkami. Smacznego!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.