Jedną z klasycznych bojkowskich potraw są gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami. Każdy może je zrobić, a przepis nie jest zbyt skomplikowany.
Składniki
- 200 gram kaszy gryczanej palonej
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- jedna spora kapusta
- sól, pieprz
- ewentualnie bulion
Kaszę gotujemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Z ziemnaków odciskamy płyn, mieszamy z kaszą i cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy we wrzątku stopniowo zdejmując liście. Z każdego liścia ścinamy twarde "nerwy", żeby liście miały równą grubość. Farsz nakładamy na liście i zwijamy gołąbki.
Dno brytfanki wykładamy liśćmi kapusty, układamy gołąbki. Wierzch gołąbków także przykrywamy liśćmi. Nalewamy 2 szklanki wody lub bulionu. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny. Podajemy odsmażone. Najsmaczniejsze są z sosem grzybowym. Smacznego.