reklama
reklama

Bieszczadzkie jadło-gołąbki z kaszą i ziemniakami

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Bieszczadzkie jadło-gołąbki z kaszą i ziemniakami - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki Podkarpacia Kuchnia dawnych mieszkańców Bieszczadów była prosta i niebogata. Mięsa jadano niewiele, a podstawowymi produktami w kuchni były ziemniaki, kapusta i owies
reklama

Jedną z klasycznych bojkowskich potraw są gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami. Każdy może je zrobić, a przepis nie jest zbyt skomplikowany.

Składniki

  • 200 gram kaszy gryczanej palonej
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • jedna spora kapusta
  • sól, pieprz
  • ewentualnie bulion 
Jak zrobić? 

Kaszę gotujemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Z ziemnaków odciskamy płyn, mieszamy z kaszą i cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.  Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy we wrzątku stopniowo zdejmując liście. Z każdego liścia ścinamy twarde "nerwy", żeby liście miały równą grubość. Farsz nakładamy na liście i zwijamy gołąbki.

Dno brytfanki wykładamy liśćmi kapusty, układamy gołąbki. Wierzch gołąbków także przykrywamy liśćmi. Nalewamy 2 szklanki wody lub bulionu. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny. Podajemy odsmażone. Najsmaczniejsze są z sosem grzybowym. Smacznego.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama