Reklama

"Ustrzyckie niedźwiedzie jeszcze nie śpią". Leśnicy pokazali zdjęcie z Bieszczadów

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne

"Ustrzyckie niedźwiedzie jeszcze nie śpią". Leśnicy pokazali zdjęcie z Bieszczadów - Zdjęcie główne

foto Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Aktualności Mimo że w Bieszczadach już od ponad jedenastu dni mamy prawdziwą zimę, niedźwiedzie żyjące w lasach w okolicach Ustrzyk Dolnych nadal mają trudności z zapadnięciem w sen. „No nie śpią” – skomentowali leśnicy z Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne.

Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne za pośrednictwem swojego profilu w mediach społecznościowych opublikowało fotografię, na której możemy zauważyć ślad niedźwiedzia. Wydawałoby się, że o tej porze roku drapieżniki zapadły już w zimowy sen. Tak jednak nie jest.

Jeszcze ustrzyckie niedźwiedzie nie śpią

- komentują leśnicy, którzy szacują, że na terenie Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne żyje 20 osobników.

Pracownicy lasów w Bieszczadach podkreślają, że nawet jeśli niedźwiedzie zaszyją się w swoich gawrach, nie oznacza to, że pozostają tam do wiosny. Warto zauważyć, że ich sen nie jest pełnym letargiem, lecz bardziej przypomina naszą drzemkę. Zwierzęta są w stanie zasnąć nawet w sąsiedztwie dźwięków czy umiarkowanych hałasów. Jednak najgorsza dla nich jest gwałtowna zmiana. Przebudzone zwierzęta mogą być groźne dla ludzi. Dlatego w żadnym wypadku nie należy schodzić ze szlaków turystycznych.

Dlaczego niedźwiedzie zapadają w sen?

Czasami możemy się zastanawiać, dlaczego niedźwiedzie zapadają w sen zimowy. Dzieje się poprzez naturę tych drapieżników. Sen zimowy, inaczej gawrowanie powoduje oszczędność energii i spowalnia metabolizm o około 70%. Samce tracą blisko 1/5 swojej masy a samice nawet 40%. Niedźwiedź obniża też temperaturę ciała, a nawet zmniejsza liczbę oddechów i uderzeń serca. Sen może trwać od 3,5 do 7,5 miesięcy. Mimo to w razie potrzeby są one gotowe do natychmiastowego opuszczenia gawry. Tak skomplikowany proces wymaga wielu miesięcy przygotowań i niedźwiedzie najpierw pracowicie gromadzą pożywienie oraz przygotowują się do snu.  

Gdzie śpi niedźwiedź?

Miejsce, w którym śpi w zimie niedźwiedź to gawra. Nie jest jednak łatwo ją znaleźć. Niedźwiedzie najchętniej wybierają wyższe partie lasów w górach. Gawra to czasem dół w ziemi tzw. barłóg w gęstych młodnikach. Czasem jest to dziupla dużego drzewa (np. starych jodeł lub buków). O tym, że mamy do czynienia z takim miejscem czasami dowiadujemy się po fakcie, gdy niedźwiedź zostaje spłoszony. Najczęściej do sytuacji takich dochodzi przez osoby szukające poroża jeleni, które te zwierzęta gubią od stycznia, lub turystów wchodzących głęboko w las w rzadziej uczęszczane tereny. Samica niedźwiedzia z młodymi może ich w naturalnym odruchu bronić co stanowi dla człowieka śmiertelne zagrożenie. Dodatkowo zbudzone zwierzę może zbliżać się do siedlisk ludzkich, bo jest głodne, a powrót do snu nie jest łatwy ani zdrowy.

źródło: WWF, Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy