Reklama

Karol Okrasa gotował w Bieszczadach. Znany kucharz przygotował bieszczadzkie pierogi z kaszą gryczaną, miętą czy tajemnicze stolniki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Karol Okrasa gotował w Bieszczadach. Znany kucharz przygotował bieszczadzkie pierogi z kaszą gryczaną, miętą czy tajemnicze stolniki - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Aktualności

Karol Okrasa to jeden z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych kucharzy w Polsce. Nic dziwnego, że opracowywane przez niego przepisy cieszą się ogromną popularnością, a samo jego gotowanie oglądane jest przez miliony widzów. Tym razem, Karol Okrasa postanowił odwiedzić Bieszczady, a dokładniej Nadleśnictwo Baligród.

„Okrasa łamie przepisy” to program emitowany przez Telewizję Polską. Jego autor w każdym odcinku udowadnia, że wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. W naszym kraju mamy wieloletnią tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. „Cudze chwalicie, swego nie znacie” – podkreśla Karol Okrasa.

Każdy program jest dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Żeby je odnaleźć Karol Okrasa wyrusza na kulinarne wyprawy do wybranych zakątków Polski. Tym razem odwiedził on Bieszczady, a dokładniej Nadleśnictwo Baligród, którym – niejako – gospodarzem jest Kazimierz Nóżka. Leśniczy znany jest z polowania, a robi to za pomocą fotopułapek, dzięki którym każdy może zobaczyć dzikie zwierzęta żyjące w swoim naturalnym środowisku, jakim są bieszczadzkie lasy.

Kazimierz Nóżka oprowadził kucharza po lasach nadleśnictwa, a ten w rewanżu za wspaniałą wycieczkę i opowieści przygotował jego ulubione potrawy, wedle własnych, oczywiście złamanych przepisów. Wśród propozycji znalazły się między innymi bieszczadzkie pierogi z kaszą gryczaną i miętą, pstrąg czy tajemnicze stolniki.

Odcinek z bieszczadzkiego lasu można obejrzeć pod tym linkiem.

Zdjęcie główne: Nadleśnictwo Baligród

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE