Ważne jest, żeby zbierać pokrzywy przed kwitnieniem. Wtedy mają najwięcej właściwości prozdrowotnych. Zbieramy same czubki. Z pokrzyw przygotowujemy syrop.
A naprawdę warto ponieważ syrop z pokrzywy pomaga w przypadku anemii i ogólnego osłabienia organizmu. Dobroczynnie wpływa na poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Działa też moczopędnie. Ponieważ zwiększa wydalanie wody z organizmu to zmniejsza obrzęki kończyn dolnych. Pozwala także oczyścić organizm. Syrop z pokrzywy pomaga przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, działa wzmacniająco, poprawia działanie układu odpornościowego.
Przepis nie jest trudny.
Składniki:
same czubki pokrzyw
cukier
woda
sok z cytryny
Każdą pokrzywę myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy napełnimy kubek przesypujemy pokrzywy do garnka i dolewamy kubek wody. Przy większej ilości pokrzyw postępujemy zgodnie z tą zasadą-kubek pokrzyw/kubek wody.
Wodę z pokrzywami gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Gdy przestygnie odcedzamy płyn przez gazę lub tetrę i znów odmierzamy kubek płynu - kubek cukru. Dodajemy sok z cytryny (z jednej cytryny na kilogram cukru).
Gotujemy przez kilkanaście minut, przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut.
Możemy stosować profilaktycznie i leczniczo. Dorośli 1 łyżkę 3 razy dziennie, dzieci 1 łyżeczkę. Możemy rozcieńczać wodą lub herbatą.