reklama

Parzące, zielone złoto

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Asia Paś

Parzące, zielone złoto - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś / pokrzywa | foto Asia Paś

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKolejnym ziołem, które spotkamy na bieszczadzkich bezdrożach jest pokrzywa. Warto jej nazbierać-koniecznie w rękawiczkach.
reklama

Ważne jest, żeby zbierać pokrzywy przed kwitnieniem. Wtedy mają najwięcej właściwości prozdrowotnych. Zbieramy same czubki. Z pokrzyw przygotowujemy syrop.

 

A naprawdę  warto ponieważ syrop z pokrzywy pomaga w przypadku anemii i ogólnego osłabienia organizmu. Dobroczynnie wpływa na poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek.

 

Działa też moczopędnie. Ponieważ zwiększa wydalanie wody z organizmu to zmniejsza obrzęki kończyn dolnych. Pozwala także oczyścić organizm.  Syrop z pokrzywy pomaga przy  nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych,  działa wzmacniająco, poprawia działanie układu odpornościowego.

 

Przepis nie jest trudny.

 

Składniki:

same czubki pokrzyw

cukier

woda

sok z cytryny

 

reklama

Każdą pokrzywę myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy napełnimy kubek przesypujemy pokrzywy do garnka i dolewamy kubek wody. Przy większej ilości pokrzyw postępujemy zgodnie z tą zasadą-kubek pokrzyw/kubek wody.

 

Wodę z pokrzywami gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Gdy przestygnie odcedzamy płyn przez gazę lub tetrę i znów odmierzamy kubek płynu - kubek cukru. Dodajemy sok z cytryny (z jednej cytryny na kilogram cukru).

 

Gotujemy przez kilkanaście minut, przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut.

 

Możemy stosować profilaktycznie i leczniczo. Dorośli 1 łyżkę 3 razy dziennie, dzieci 1 łyżeczkę. Możemy rozcieńczać wodą lub herbatą.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama