Dynię na Podkarpaciu wykorzystuje się na różne sposoby. Robi się z niej zupę, dżemy i ciasta. My proponujemy Wam bieszczadzkie racuchy z dyni. Może jakaś zapomniana dynia leży jeszcze w Waszych piwnicach?
Składniki na bieszczadzkie racuchy z dyni:
30 dkg dyni (waga po obraniu)
ok.1,5 szklanki mąki pszennej (lub troszkę więcej)
3/4 szklanki zsiadłego mleka (ewntualnie kefiru)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
do smażenia olej
Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej mąkę, zsiadłe mleko, rozbełtane jajko, sodę i sól. Ciasto mieszamy. Musi być dosyć gęste, można ewentualnie dodać trochę mąki jeśli zsiadłe mleko nie było dość gęste.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie racuszki, dodatkowo je spłaszczając. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Po usmażeniu można je wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar oleju.
Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Można też położyć na nich kleks gęstej śmietany, a nawet użyć dżemu czy miodu. W każdej wersji smakują wybornie!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.