reklama

Grzybiarskie ABC

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Grzybiarskie ABC  - Zdjęcie główne

zdj. fanpage RDPL / W Bieszczadach wysypały grzyby

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PrzyrodaBieszczadzkie lasy obfitują w grzyby. Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie zachęca do leśnych spacerów, jednocześnie informując o podstawowych zasadach grzybiarza.
reklama

W Polsce mamy ok. 3300 gatunków grzybów, z których 1300 jest jadalnych, a tylko 44 dopuszczonych do użytku przez rozporządzenie Ministra Zdrowia. 

 

 

RDLP w swoim informatorze radzi, by zbierać wyłącznie zdrowe, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione czy nadpleśniałe, a w razie wątpliwości, co do gatunku, podeprzeć się atlasem grzybów. 

 

 

Zbierając grzyby należy pozostawić nienaruszoną grzybnię, wykręcając trzon grzyba delikatnie tuż przy ziemi. Wyrosną na niej kolejne. Bardzo popularne odcinanie grzybni jest niewłaściwym sposobem zbierania, uszkadzającym grzybnię.

 

  

W infografice Lasy Państwowe obalają podstawowe mity, związane z grzybami: 

reklama

 

 

⇒ grzyby trujące to nie tylko te z "blaszkami" pod kapeluszem

⇒ to nie prawda, że wielokrotnie gotując grzyby pozbędziesz się toksyn - grzyb nadal pozostaje trujący

⇒ to nie prawda, że wszystkie grzyby trujące mają gorzki i ostry smak na surowo

⇒ jeśli grzyb jest nadgryziony przez zwierzę, nie oznacza, że jest jadalny dla człowieka

 

 

Zachęcamy również do zapoznania się z poradnikiem dla grzybiarzy

 

 

 

 

źródło: Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych

reklama

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama