W Polsce mamy ok. 3300 gatunków grzybów, z których 1300 jest jadalnych, a tylko 44 dopuszczonych do użytku przez rozporządzenie Ministra Zdrowia.
RDLP w swoim informatorze radzi, by zbierać wyłącznie zdrowe, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione czy nadpleśniałe, a w razie wątpliwości, co do gatunku, podeprzeć się atlasem grzybów.
Zbierając grzyby należy pozostawić nienaruszoną grzybnię, wykręcając trzon grzyba delikatnie tuż przy ziemi. Wyrosną na niej kolejne. Bardzo popularne odcinanie grzybni jest niewłaściwym sposobem zbierania, uszkadzającym grzybnię.
W infografice Lasy Państwowe obalają podstawowe mity, związane z grzybami:
⇒ grzyby trujące to nie tylko te z "blaszkami" pod kapeluszem
⇒ to nie prawda, że wielokrotnie gotując grzyby pozbędziesz się toksyn - grzyb nadal pozostaje trujący
⇒ to nie prawda, że wszystkie grzyby trujące mają gorzki i ostry smak na surowo
⇒ jeśli grzyb jest nadgryziony przez zwierzę, nie oznacza, że jest jadalny dla człowieka
Zachęcamy również do zapoznania się z poradnikiem dla grzybiarzy
źródło: Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych