Egzotyka na wyciągnięcie ręki
Czy i ty często wyobrażasz sobie taki oto obrazek: ty, kanapa a obok dorodne, samodzielnie wyhodowane drzewko z pestki mango? Wbrew pozorom wyhodowanie mangusodrzewa (łac. Magnifera indica) – bo tak inaczej nazywa się mango indyjskie, posmacz indyjski czy też mangowe drzewo nie jest niemożliwe. Drzewo mangowe to rodzaj wiecznie zielonego drzewa, którego owoce – mango – są nam dobrze znane, i dostępne w sklepach niemal przez okrągły rok. Ta roślina uprawna znana jest ludzkości od bez mała 5 000 lat a potentatem w uprawie jej owoców są Indie. Mango jest nazywane przez miejscowych owocem bogów i jest – na całym świecie – niezwykle cenione ze względu na swoje walory smakowe i słodycz, oraz właściwości zdrowotne – mango jest bowiem nie tylko pyszne, ale i bogate w witaminy i minerały. Drzewa mangowe są długowieczne – żyją nawet do 300 lat, w naturze osiągają wysokość nawet 40 metrów. Rosną w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W Polsce uprawa mango na zewnątrz jest trudna, niemniej da się je uprawiać w zamkniętych pomieszczeniach.
Sam go…, mam go, ale mango!
Od czego zacząć hodowlę mangusodrzewa? Oczywiście od pestki! Najlepiej zacząć z hodowlą drzewka z pestki na wiosnę, kiedy dni są dłuższe, jest więcej światła i robi się cieplej! Wybierając owoc, z którego uzyskamy pestkę, zwróćmy uwagę, czy jest on dorodny i dojrzały, czy nie widać na nim oznak zepsucia (gnicie, obicia, pleśń). Jeśli jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami owocu mango, kolejnym krokiem jest wydłubanie z niego pestki oraz oczyszczenie jej z miąższu.
https://unsplash.com/photos/a-mango-hanging-from-a-tree-with-leaves-_r49PR25Nqg
Miej anielską cierpliwość
Pestka mango wykiełkuje praktycznie zawsze, o ile zajmiemy się nią natychmiast po wyjęciu pestki z owocu. Pestkę musimy delikatnie oczyścić z miąższu, najlepiej przy pomocy zmywaka kuchennego. Następnie pestkę owijamy wilgotną szmatką lub papierowym ręcznikiem, i przechowujemy w ciepłym miejscu aż do momentu pojawienia się pierwszych korzonków. Mango zacznie kiełkować dopiero po plus-minus 3 tygodniach. Aby przyspieszyć ten proces, możemy zastosować kilka trików. Delikatnie otwieramy pestkę lub nacinamy jej skorupkę na długości około 5 mm albo całą pestkę przecieramy papierem ściernym. Jeżeli udało nam się wyciągnąć z wnętrza pestki „nasionko” – sadzimy je, przykrywając cieniutką warstwą ziemi, zapewniamy temperaturę w przedziale 20-25 stopni Celsjusza – mango powinno zacząć kiełkować w przeciągu maksymalnie 4 tygodni. Jeśli zaś zostaniemy z całą pestką (w ręku), to po jej dokładnym oczyszczeniu należy ją przez dobę moczyć w wodzie o temperaturze pomiędzy 20-25 stopni Celsjusza, następnie sadzimy ją do doniczki. Inna metoda polega na tym, że moczymy pestkę mango w słoiku z wodą przez okres 3 tygodni – aż do momentu pęknięcia pestki – zmieniając wodę każdego dnia!
Grunt to dobry grunt!
Gdy pestka w końcu zacznie kiełkować, przesadzamy ją do doniczki wypełnionej perlitem i mieszanką ziemi przeznaczoną do upraw roślin egzotycznych lub ziemi ogrodniczej i torfu. Wybór odpowiedniej gleby jest kluczowy. Mango potrzebuje gleby żyznej i przepuszczalnej, nie możemy zapomnieć o drenażu na dnie doniczki. Ponieważ pestka mango jest pokaźnych rozmiarów, zawsze sadzimy tylko jedną pestkę do jednej doniczki. Pestkę sadzimy spiczastym końcem do góry i przysypujemy do połowy ziemią.Doniczkę okrywamy folią spożywczą, w której wykonujemy otwory – stwarzając tym samym roślinie warunki przypominające te w szklarni. Kiedy mango zacznie kiełkować, zdejmujemy folię z doniczki i umieszczamy roślinę bliżej słońca – najlepiej na oknie południowym lub zachodnim. Mango lubi światło, nawet dużo światła, ale należy unikać bezpośredniego nasłonecznienia, aby roślinki nie spalić. Nie zapominajmy także o regularnym podlewaniu, ale uważajmy na to, aby nie przesadzić z wodą, bo nasze drzewko zgnije – najlepiej podlewać mango przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej – z góry lub z dołu i nigdy nie zalewać liści. Ponieważ mango lubi wilgoć, możemy otoczyć je doniczkami wypełnionymi wodą lub umieścić obok nawilżacze powietrza.
Gdy pojawią się pierwsze liście, przesadzamy roślinę do większej doniczki. Do nawożenia najlepiej używać nawozów organicznych. Zadbane i dobrze pielęgnowane drzewko owocuje po kilku latach, jest jednak wrażliwe na przeciągi i zimno, dlatego należy uważać z wystawianiem go na zewnątrz!
Powodzenia!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.