Tajemnice tradycyjnej kuchni Bieszczadów
Bieszczadzcy gospodarze prowadzący restauracje i gospody w tym regionie z pewnością nie zostawią Cię głodnym. Tu porcje jedzenia podaje się sowite, gdyż muszą zasilić energią wędrowca podczas kolejnych kilometrów górskiej wędrówki. Tradycyjna kuchnia Bieszczadów jest smaczna, syta i zdrowa. Opiera się bowiem na regionalnych, naturalnych produktach. Bazuje zatem na dziczyźnie (pasztety i pieczenie palce lizać), baraninie, rybach, darach lasu, kaszach i warzywach, wśród których prym wiodą ziemniaki i kapusta. Nie brakuje też w niej ręcznie wyrabianych kozich serów oraz bryndzy. Regionalne, bieszczadzkie potrawy nacechowane są smakami ukraińskimi, łemkowskimi, bojkowskimi, żydowskimi, ruskimi, romskimi i czeskimi.
Tych top 15 dań musisz spróbować w gospodzie na górskim szlaku w Bieszczadach
Wśród ogromnej ilości dań, które znajdziesz w kartach bieszczadzkich restauracji, można się pogubić. Jeśli chcielibyście spróbować wszystkich regionalnych potraw, nie przeszlibyście ani jednego kilometra bieszczadzkim szlakiem. Tej kuchni bowiem trudno się oprzeć. Dlatego przygotowaliśmy dla Was listę top 15 dań, których nie można pominąć w Bieszczadach.
- Fuczki, czyli połączenie ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą, podawane są w formie placków.
- Werenyky to bieszczadzkie pierogi, faszerowane białym serem, cebulą i ziemniakami.
- Stolniki zwane są też w Bieszczadach bojkowskimi pierogami. Przypominają placki z gotowanych ziemniaków wymieszanych z twarogiem, obtoczonych surowymi, startymi ziemniakami (które się na końcu smaży).
- Hreczanyki to usmażone mięso mielone z kaszą gryczaną. Takie kotlety gospodarze często jeszcze polewają sosem grzybowym.
- Proziaki, choć przypominają bułki, są małymi chlebkami, które tutejsi mieszkańcy jedzą zarówno w formie wytrawnej, jak i na słodko. Ich skład jest bardzo prosty: mąka, woda, soda oczyszczona. Niektórzy zamiast wody dodają maślankę.
- Kwaśnica po bieszczadzku zwana jest też czasem bieszczadzkim kociołkiem. To zupa z kiszonej kapusty na wieprzowych, wędzonych żeberkach, z dodatkiem suszonych grzybów i ziemniaków.
- Naleśnik gigant z owocami leśnymi i kwaśną śmietaną to legendarna potrawa Wetliny.
- Żur bieszczadzki jest jedną z najsmaczniejszych zup tego regionu. Gotowany na zakwasie z mąki żytniej, z czosnkiem oraz chrzanem, podawany jest z białą kiełbasą, śmietaną oraz jajkiem.
- Kisełycia jest żurem wyrabianym z mąki owsianej, serwowanym z ziemniakami. Jest to danie kuchni łemkowskiej.
- Gołąbki bojkowskie to gołąbki faszerowane kaszą gryczaną z ziemniakami.
- Maczanka bieszczadzka, choć brzmi, jakby miała być skromną zupą, to jest sytym gulaszem wołowym, podawanym z pajdą chleba.
- Maczanka to zalane mlekiem zacierki z dodatkiem bryndzy.
- Bieszczadzkie „pierogi” mogą występować w różnych odmianach: wytrawnej, czyli z ziemniakami i serem oraz na słodko, tj. słodkim serem lub jabłkami przyprawionymi cynamonem.
- Kulesza to mamałyga przygotowywana z kukurydzianej mąki.
- Hałuszki łemkowskie są gotowanymi kluskami z utartych, surowych ziemniaków.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.