reklama

W Bereżnicy Wyżnej królowały pierogi. Duże zainteresowanie festiwalem w gminie Solina [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

W Bereżnicy Wyżnej królowały pierogi. Duże zainteresowanie festiwalem w gminie Solina [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
87
zdjęć

Udostępnij na:
Facebook
ImprezyW ciepłe, sierpniowe popołudnie, w Bereżnicy Wyżnej, w gminie Solina, odbyło się wydarzenie, które na stałe wpisało się w kalendarz bieszczadzkich imprez — Bieszczadzki Festiwal Pierogów. Jak co roku, nie zabrakło długich kolejek ustawiających się po te wyjątkowe, ręcznie robione przysmaki. Jest to najlepszym dowodem na to, jak dużą popularnością cieszy się to wydarzenie i jak głęboko pierogi zakorzenione są w polskiej tradycji kulinarnej.
reklama

Pierogi, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju. Zajadają się nimi nie tylko Polacy, ale również turyści odwiedzający nasz kraj, którzy z entuzjazmem próbują różnych wersji tego dania. W Bieszczadach pierogi zajmują szczególne miejsce w lokalnej kuchni, a ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy. Dla tych, którzy chcieliby skosztować pierogów w najróżniejszych odsłonach, Bieszczadzki Festiwal Pierogów jest prawdziwą gratką.

Bieszczadzki Festiwal Pierogów w Bereżnicy Wyżnej

Już od samego początku festiwalu, przy okienku, gdzie sprzedawano pierogi, zaczęły się tworzyć prawdziwe kolejki. Wszyscy przybyli, zarówno miejscowi, jak i turyści, chcieli spróbować tych pyszności, które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z Bereżnicy Wyżnej. Największą popularnością cieszyły się pierogi z mięsem i tak zwany „mix pierogowy”, który pozwalał skosztować różnych rodzajów pierogów – z kapustą i ziemniakami, mięsem, z serem, ziemniakami i czosnkiem niedźwiedzim czy z kaszą gryczaną i serem. Jednak Bieszczadzki Festiwal Pierogów to nie tylko pierogi. Organizatorzy, zadbali o to, by uczestnicy mogli spędzić czas aktywnie i z uśmiechem na twarzy. Wśród atrakcji znalazły się stoiska z różnymi potrawami, koło fortuny, pokaz samochodu i sprzętu Ochotniczej Straży Pożarnej z Myczkowa, punkt informacyjny Nadleśnictwa Baligród, gdzie można było dowiedzieć się więcej o bieszczadzkich lasach i ich mieszkańcach, a także możliwość przejażdżek konnych oferowanych przez Stajnię "U Ślązaka" w Górzance.

reklama

Wydarzenie to miało jednak nie tylko charakter kulinarny, ale również edukacyjny i integracyjny. Wśród licznych konkursów, które wzbudziły ogromne emocje, były takie, jak rzucanie wałkiem do garnka (dla dzieci), podnoszenie worka z mąką (dla panów) oraz lepienie pierogów na czas (dla pań). Rywalizacja była zacięta, a nagrody, zasponsorowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bereżnicy Wyżnej i partnerów, dodatkowo motywowały uczestników do wzięcia udziału. Całość została zwieńczona uroczystym wręczeniem nagród przez Annę Janochę, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Bereżnicy Wyżnej.

reklama

Oprawę muzyczną zapewnił DJ Rufio, który nie tylko zadbał o odpowiedni klimat, ale również poprowadził całą imprezę, dodając jej dynamiki i radości. Muzyka płynąca z głośników zachęcała do tańca i wspólnej zabawy, co sprawiło, że festiwal stał się jeszcze bardziej żywy i pełen energii.

WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama