W Ustrzykach Dolnych na terenie Muzeum Młynarstwa i Wsi oraz Karczmy we Młynie już po raz dziesiąty odbyło się Święto Chleba – „Od ziarenka do bochenka”. Podczas minionego weekendu wszyscy chętni mogli na przykład nauczyć się młócenia zboża, mielenia ziarna i wypieku chleba.
Święto chleba to ciesząca się szerokim zainteresowaniem impreza, w trakcie której można zobaczyć, jak wyglądało młócenie zboża cepami, odsiewanie, czyli czyszczenie zboża po omłotach, mielenie zboża w żarnach, degustacja tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem. Dodatkowymi atrakcjami przygotowanymi dla uczestników imprezy były rodzinne warsztaty pieczenia proziaków, bułeczek drożdżowych czy wypiek tradycyjnego chleba karpackiego, a także wyrób i sprzedaż rękodzieła bieszczadzkich twórców.
Wydarzenie to powstało z myślą o edukacji, ale też praktycznej nauce dawnych zawodów, która również uczy szacunku do chleba. „Dziś mamy go w zasięgu ręki i to w nadmiarze. Kiedyś ciężko na niego pracowano. Dawne pokolenia szanowały każdy okruszek chleba” – zauważają organizatorzy wydarzenia.
[Best_Wordpress_Gallery id="786" gal_title="Święto Chleba w Ustrzykach Dolnych"] Licznie zgromadzeni uczestnicy mieli okazję również obejrzeć i posłuchać występów artystycznych przygotowanych przez grupę „Bieszczadzka Ferajna”, „Widymo”, „Średniowiejskie Słowiki” i „Energy Folk”. Ponadto zespół coverowy zaprezentował przeboje Anny Jantar.
Zdjęcie główne: Kamil Mielnikiewicz