reklama

KGW z Teleśnicy Oszwarowej w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Pomóżmy im wygrać

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: KGW Teleśnica Oszwarowa

KGW z Teleśnicy Oszwarowej w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Pomóżmy im wygrać - Zdjęcie główne

foto KGW Teleśnica Oszwarowa

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

AktualnościKoło Gospodyń Wiejskich z Teleśnicy Oszwarowej, położonej w gminie Ustrzyki Dolne, zdobyło szansę reprezentowania województwa podkarpackiego w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie kulinarnym organizowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Wyzwanie, przed którym stanęły panie z KGW, to nie tylko przygotowanie regionalnych dań, ale także promocja swoich przepisów w formie filmowej. Aby odnieść sukces, potrzebują wsparcia widzów – im więcej odtworzeń ich nagrania, tym większe szanse na wygraną.
reklama

Do konkursu Koło Gospodyń Wiejskich z Teleśnicy Oszwarowej zgłosiło dwa wyjątkowe dania: zupę szczawiową z kluseczkami oraz placki ziemniaczane z sosem drobiowo-grzybowym. Oba przepisy są głęboko zakorzenione w lokalnej tradycji kulinarnej, a jednocześnie doskonale wpisują się w założenia projektu „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”.

Zupa szczawiowa z kluseczkami

To danie idealnie łączy prostotę z wykwintnością. Wykorzystanie domowego przecieru szczawiowego, własnoręcznie robionych kluseczek oraz wywaru na bazie indyka tworzy harmonijną kompozycję smakową, charakterystyczną dla kuchni regionu. Dodatek marchewki, śmietanki i przypraw nadaje zupie delikatności, która przywodzi na myśl domowe obiady w gronie rodziny.

Fot. KGW Teleśnica Oszwarowa

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • włoszczyzna
  • domowy przecier szczawiowy
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 12%
  • sól, pieprz
 

reklama

Przygotowanie:

Gotujemy wywar ze skrzydła i włoszczyzny. Po pewnym czasie dodajemy startą marchewkę i gotujemy do miękkości. Wrzucamy przecier szczawiowy. W osobnej misce mieszamy jajka z mąką i na gotującą się̨ zupę wykładamy kluseczki. Mieszamy całość ze śmietanką i doprawiamy do smaku.

Placki ziemniaczane z sosem drobiowo-grzybowym

Klasyczne placki ziemniaczane wzbogacone ziarnami słonecznika, a do tego aromatyczny sos na bazie lokalnych grzybów leśnych i piersi kurczaka – to propozycja, która doskonale oddaje ducha podkarpackiej kuchni. Wyważenie smaku, dzięki dodatkom takim jak czosnek staropolski czy koperek, czyni to danie wyjątkowym.

Fot. KGW Teleśnica Oszwarowa

reklama

Składniki:

  • Placki
  • 500 g ziemniaków
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 20 g ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, czosnek staropolski
  • olej do smażenia
 

Sos:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g grzybów leśnych
  • sól, pieprz koperek
 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, następnie ¾ z nich i cebulę ścieramy na drobnych oczkach, a ¼ ziemniaków – na wiórki. Odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy wodę, skrobię dodajemy do startych warzyw, które mieszamy z jajkiem, mąką i słonecznikiem. Lekko doprawiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy kilka minut. Zalewamy śmietanką, doprawiamy, a na koniec dodajemy koperek.

reklama

Projekt „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”

Konkurs, w którym uczestniczy Koło Gospodyń Wiejskich z Teleśnicy Oszwarowej, jest częścią projektu kulinarnego organizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Jego idea polega na połączeniu tradycyjnych przepisów z nowoczesnymi interpretacjami w wykonaniu młodych szefów kuchni. Projekt zakłada, że każde Koło Gospodyń Wiejskich przygotuje przed kamerami swoje danie, a następnie ten sam przepis w nowej, autorskiej odsłonie zrealizuje zaproszony do współpracy kucharz.

Filmy z kulinarnych zmagań są dostępne na YouTube, gdzie widzowie mogą oddawać swoje głosy, decydując o zwycięzcach. Zmagania mają być również inspiracją do stworzenia drugiego tomu książki kucharskiej „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – Jesień”.

reklama

Nagrody w konkursie

Dla laureatów przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe:

  • I miejsce – o wartości 6.000 zł brutto,
  • II miejsce – o wartości 4.500 zł brutto, 
  • III miejsce – o wartości 2.500 zł brutto.
 

Dodatkowo wszystkie uczestniczące koła otrzymają dyplomy i upominki, co podkreśla znaczenie projektu jako promocji lokalnej kultury kulinarnej.

Dlaczego wsparcie widzów jest tak ważne?

Kluczowym elementem sukcesu w konkursie jest liczba wyświetleń nagrania Koła Gospodyń Wiejskich z Teleśnicy Oszwarowej. To widzowie decydują, kto sięgnie po główną nagrodę, dlatego każda interakcja ma ogromne znaczenie. Dla członkiń koła to nie tylko rywalizacja, ale także możliwość podzielenia się z szerszą publicznością bogatą tradycją kulinarną Podkarpacia.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama