Do konkursu Koło Gospodyń Wiejskich z Teleśnicy Oszwarowej zgłosiło dwa wyjątkowe dania: zupę szczawiową z kluseczkami oraz placki ziemniaczane z sosem drobiowo-grzybowym. Oba przepisy są głęboko zakorzenione w lokalnej tradycji kulinarnej, a jednocześnie doskonale wpisują się w założenia projektu „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”.
Zupa szczawiowa z kluseczkami
To danie idealnie łączy prostotę z wykwintnością. Wykorzystanie domowego przecieru szczawiowego, własnoręcznie robionych kluseczek oraz wywaru na bazie indyka tworzy harmonijną kompozycję smakową, charakterystyczną dla kuchni regionu. Dodatek marchewki, śmietanki i przypraw nadaje zupie delikatności, która przywodzi na myśl domowe obiady w gronie rodziny.
Fot. KGW Teleśnica Oszwarowa
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- włoszczyzna
- domowy przecier szczawiowy
- 2 jajka
- 2 marchewki
- ½ szklanki mąki pszennej
- 100 ml śmietanki 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy wywar ze skrzydła i włoszczyzny. Po pewnym czasie dodajemy startą marchewkę i gotujemy do miękkości. Wrzucamy przecier szczawiowy. W osobnej misce mieszamy jajka z mąką i na gotującą się̨ zupę wykładamy kluseczki. Mieszamy całość ze śmietanką i doprawiamy do smaku.
Placki ziemniaczane z sosem drobiowo-grzybowym
Klasyczne placki ziemniaczane wzbogacone ziarnami słonecznika, a do tego aromatyczny sos na bazie lokalnych grzybów leśnych i piersi kurczaka – to propozycja, która doskonale oddaje ducha podkarpackiej kuchni. Wyważenie smaku, dzięki dodatkom takim jak czosnek staropolski czy koperek, czyni to danie wyjątkowym.
Fot. KGW Teleśnica Oszwarowa
Składniki:
- Placki
- 500 g ziemniaków
- ½ cebuli
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 20 g ziaren słonecznika
- sól, pieprz, czosnek staropolski
- olej do smażenia
Sos:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 150 g grzybów leśnych
- sól, pieprz koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, następnie ¾ z nich i cebulę ścieramy na drobnych oczkach, a ¼ ziemniaków – na wiórki. Odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy wodę, skrobię dodajemy do startych warzyw, które mieszamy z jajkiem, mąką i słonecznikiem. Lekko doprawiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy kilka minut. Zalewamy śmietanką, doprawiamy, a na koniec dodajemy koperek.
Projekt „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”
Konkurs, w którym uczestniczy Koło Gospodyń Wiejskich z Teleśnicy Oszwarowej, jest częścią projektu kulinarnego organizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Jego idea polega na połączeniu tradycyjnych przepisów z nowoczesnymi interpretacjami w wykonaniu młodych szefów kuchni. Projekt zakłada, że każde Koło Gospodyń Wiejskich przygotuje przed kamerami swoje danie, a następnie ten sam przepis w nowej, autorskiej odsłonie zrealizuje zaproszony do współpracy kucharz.Filmy z kulinarnych zmagań są dostępne na YouTube, gdzie widzowie mogą oddawać swoje głosy, decydując o zwycięzcach. Zmagania mają być również inspiracją do stworzenia drugiego tomu książki kucharskiej „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – Jesień”.
Nagrody w konkursie
Dla laureatów przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe:
- I miejsce – o wartości 6.000 zł brutto,
- II miejsce – o wartości 4.500 zł brutto,
- III miejsce – o wartości 2.500 zł brutto.
Dodatkowo wszystkie uczestniczące koła otrzymają dyplomy i upominki, co podkreśla znaczenie projektu jako promocji lokalnej kultury kulinarnej.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.