Choć sezon na grzyby rozpoczyna się dopiero pod koniec września, to w bieszczadzkich lasach już teraz można natknąć się na wyjątkowe okazy. Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne opublikowało w mediach społecznościowych fotografię „judaszowych uszu”.
Odrobinę niewdzięczna nazwa, bo ten grzyb jest smaczny i zdrowy. Stosowany był w medycynie ludowej, a także zabija bakterie oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
- dowiadujemy się z facebookowego profilu Nadleśnictwa.
„Judaszowe uszy”…
Jak możemy przeczytać na portalu ziolana.pl, uszak bzowy to nie tylko składnik kulinarny wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, ale i roślina o cennych właściwościach leczniczych. Rośnie on na wszystkich kontynentach i na wielu wyspach, łatwo go znaleźć w polskich lasach. Z wyglądu przypomina ludzkie uszy, jeśli nie brać pod uwagę koloru: górna powierzchnia grzyba jest brązowa. W sklepach z asortymentem azjatyckim sprzedaje się najczęściej suszone grzyby mun.
Gdzie rośnie uszak bzowy?
Grzyby mun porastają zwykle powierzchnię osłabionego lub martwego drewna. Ich naturalnym miejscem występowania są lasy, parki oraz ogrody. Można je dostrzec zwłaszcza na pniach bzu czarnego, od którego wzięły swoją pierwotną nazwę. Ale uszaki rosną też na innych drzewach liściastych, np. klonach czy olchach – przez okrągły rok.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.