Jej wykonanie nie jest trudne, ale trzeba na to poświęcić trochę czasu i...cierpliwości. Przede wszystkim najlepiej skorzystać z warzyw z własnego ogródka, ewentualnie kupić je od zaprzyjaźnionego ogrodnika. Warto zrobić tyle "jarzynki" , żeby starczyła i na zimę i na przedwiośnie.
Jak zrobić?
Składniki:1 kg marchwi
0,5 kg g korzenia pietruszki
0,5 kg korzenia selera
0,25 kg pora
3 duże pęczki natki pietruszki
kilkanaście dużych liści lubczyku
kilka dużych liści selera
4 łyżeczki kurkumy
0,5-1 szklanki soli niejodowanej
Warzywa kroimy na cienkie plasterki i suszymy w suszarce do grzybów. Możemy też je zetrzeć na dużych oczkach i suszyć w piekarniku. "Zieleninę" również suszymy. Po wysuszeniu mielimy wszystko w malakserze lub młynku do odpowiedniej dla nas konsystencji. Dodajemy kurkumę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanych słoiczków. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Jarzynką możemy przyprawiać zupy, sosy i inne porawy.Pamiętajmy tylko, że jest w niej sporo soli. Opcjonalnie można do niej dodać suszony czosnek, cebulę czy grzyby, ale mogą one zdominować smak wszystkich potraw, do których dodamy naszej "jarzynki".