reklama
reklama

Własna i zdrowa przyprawa na zimę

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Asia Paś

Własna i zdrowa przyprawa na zimę - Zdjęcie główne

Domowa jarzynka | foto Asia Paś

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaZamiast kupować "Vegety" czy "Kucharki" pełne konserwantów, lepiej zrobić własną, zdrową jarzynkę.
reklama

Jej wykonanie nie jest trudne, ale trzeba na to poświęcić trochę czasu i...cierpliwości. Przede wszystkim najlepiej skorzystać z warzyw z własnego ogródka, ewentualnie kupić je od zaprzyjaźnionego ogrodnika. Warto zrobić tyle "jarzynki" , żeby starczyła i na zimę i na  przedwiośnie.

Jak zrobić?

Składniki:

 1 kg marchwi

 0,5 kg g korzenia pietruszki

 0,5 kg korzenia selera

 0,25 kg pora

 3 duże pęczki natki pietruszki

 kilkanaście dużych liści lubczyku 

 kilka dużych liści selera

 4 łyżeczki kurkumy

 0,5-1 szklanki soli niejodowanej


Warzywa kroimy na cienkie plasterki i suszymy w suszarce do grzybów. Możemy też je zetrzeć na dużych oczkach i suszyć w piekarniku. "Zieleninę" również suszymy. Po wysuszeniu mielimy wszystko w malakserze lub młynku do odpowiedniej dla nas konsystencji. Dodajemy kurkumę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanych słoiczków. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

reklama

Jarzynką możemy przyprawiać zupy, sosy i inne porawy.Pamiętajmy tylko, że jest w niej sporo soli. Opcjonalnie można do niej dodać suszony czosnek, cebulę czy grzyby, ale mogą one zdominować smak wszystkich potraw, do których dodamy naszej "jarzynki".

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo