reklama

Łemkowskie fuczki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Asia Paś

Łemkowskie fuczki - Zdjęcie główne

foto Asia Paś

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaDziś chcę Was zachęcić do własnoręcznego przyrządzenia prostej, łemkowskiej potrawy.
reklama

Fuczki łemkowskie są dobrze znane bywalcom Bieszczadów. Można je zjeść w tutejszych restauracjach. Jak wszytkie bieszczadzkie potrawy są proste do zrobienia i tanie. Bo taka też była kuchnia dawnych Bieszczadów.

Jak zrobić fuczki?

Składniki:

0,4 kg  kiszonej kapusty

2 szklanki mąki owsianej lub pszennej

1,5 szklanki mleka

2 jajka

sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

olej do smażenia

 


Kapustę kiszoną
dokładnie odcisnąć z soku i pokroić. W misce wymieszać mleko, jajka, mąkę i przyprawy. Powinno nam wyjść gęste ciasto naleśnikowe. Następnie do ciasta dodać pokrojoną, kiszoną kapustę i wymieszać.

reklama

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Placki smażyć po 3 - 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Fuczki można jeść same (jak Łemkowie) albo podawać z mięsem, sosem pieczeniowym, sosem grzybowym lub dobrą gęstą śmietaną. Zamiast mleka można użyć wody - tak często robiły łemkowskie gospodynie.

Niektóre gospodynie używają surowej kapusty kiszonej, inne gotowanej. Sami musicie ocenić, która wersja zadowoli Wasze podniebienia.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama