Fuczki łemkowskie są dobrze znane bywalcom Bieszczadów. Można je zjeść w tutejszych restauracjach. Jak wszytkie bieszczadzkie potrawy są proste do zrobienia i tanie. Bo taka też była kuchnia dawnych Bieszczadów.
Jak zrobić fuczki?
Składniki:0,4 kg kiszonej kapusty
2 szklanki mąki owsianej lub pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
olej do smażenia
Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i pokroić. W misce wymieszać mleko, jajka, mąkę i przyprawy. Powinno nam wyjść gęste ciasto naleśnikowe. Następnie do ciasta dodać pokrojoną, kiszoną kapustę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Placki smażyć po 3 - 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Fuczki można jeść same (jak Łemkowie) albo podawać z mięsem, sosem pieczeniowym, sosem grzybowym lub dobrą gęstą śmietaną. Zamiast mleka można użyć wody - tak często robiły łemkowskie gospodynie.
Niektóre gospodynie używają surowej kapusty kiszonej, inne gotowanej. Sami musicie ocenić, która wersja zadowoli Wasze podniebienia.