reklama
reklama

Kuchnia podkarpacka

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Asia Paś

Kuchnia podkarpacka - Zdjęcie główne

Dziad i baba | foto Asia Paś

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaDziś proponujemy podkarpacką zupę o lekko dziwnej nazwie.
reklama

Wśród wielu podkarpackich zup, jest jedna, która wyróżnia się swoją nazwą. To zupa "dziad i baba".  Głównymi składnikami są ziemniaki i zacierki. Jest kilka wersji tej zupy. My podamy przepis na dziada i babę z mlekiem.

Zacierki:

  •  jajko
  •  2/3 szklanki mąki
  •  szczypta soli
Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte i nie kleić się do rąk. Odrywamy z niego małe kawałeczki i formujemy okrągłe kluseczki. Odkładamy je na deskę wysypaną mąką.

Zupa:

  • 2 litry wody
  • kawałek wędzonki
  • włoszczyzna
  • kilka ziemniaków,
  • 1/2 litra mleka
  • skwarki
Zagotować wodę z wędzonką, dodać sól i włoszczyznę. Po kilkunastu minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać mleko. Kiedy zupa ponownie zacznie się gotować dodać nasze zacierki i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia.Doprawić solą i pieprzem.

reklama

Podawać z natką pietruszki i skwarkami.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo