Kiedy urosną nam na ogrodzie piękne, dorodne dynie albo takową dostaniemy (tak jak ja dostałam od Pana Stasia z Terki) nie można pozwolić, żeby się zmarnowała. A można z dyni wyczarować wiele smakowitości. Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszne i proste ciasto z dyni.
Zabawę zaczynamy od przygotowania musu z dyni. W tym celu z dyni usuwamy pestki i miękki miąższ. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy kawałek ze skórką). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 - 50 minut; dynia musi być miękka. Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy.
Składniki na ciasto:
1 szklanka musu z dyni
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i chwilkę mieszamy. Dodajemy jajka (oczywiście bez skorupek ;) ), olej i mus z dyni. Wszystko razem mieszamy, ale niezbyt długo. Tylko żeby nam się połączyły składniki.
Blaszkę o wymiarach ok.27x23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki możemy wysmarować olejem lub masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Teraz czas na polewę.
Składniki polewy:
2 łyżki musu z dyni
100 g czekolady czekolady
1 łyżka masła
Masło i czekoladę wkładamy do metalowej miski. Miskę kładziemy na garnek z wrzącą wodą i roztapiamy. Po zdjęciu z garnka dodajemy mus z dyni. Dokładnie mieszamy i studzimy. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa lekko zgęstniała. Następnie polewamy nią ciasto i chłodzimy. Smacznego :)