reklama
reklama

Bieszczadzkie jadło-hreczanyki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Bieszczadzkie jadło-hreczanyki - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś / hreczanyki z sosem grzybowym

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaKuchnia Bojków i Łemków choć uboga, wprowadza nas w nieznane wcześniej smaki.
reklama

Dawni mieszkańcy Bieszczadów jadali prosto i dość ubogo. Mięso rzadko pojawiało się na stołach. Jedną z mięsnych potraw były hreczanyki. To kotlety z mięsa zmieszanego z kaszą gryczaną. Danie proste, a niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka)
  • 20 dkg kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę gotujemy na sypko-odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, cebulę, czosnek, jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Miskę wstawiamy do lodówki na godzinę-wtedy łatwiej będzie formować kotleciki

reklama

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo. Co najmniej 0,5 cm od dna patelni. Z przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy po 5-7 minut z każdej strony. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Hrecznyki można podawać z sosem grzybowym lub z gotowaną kapustą kiszoną.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo