Dawni mieszkańcy Bieszczadów jadali prosto i dość ubogo. Mięso rzadko pojawiało się na stołach. Jedną z mięsnych potraw były hreczanyki. To kotlety z mięsa zmieszanego z kaszą gryczaną. Danie proste, a niezwykle smaczne.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka)
- 20 dkg kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
- 3 jajka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo. Co najmniej 0,5 cm od dna patelni. Z przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy po 5-7 minut z każdej strony. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Hrecznyki można podawać z sosem grzybowym lub z gotowaną kapustą kiszoną.