Mięta polna - Mentha arvensis ma niewiarygodne właściwości choć niewiele osób je zna. Od dawna są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Do najważniejszych zalicza się właściwości wiatropędne, rozkurczowe, wykrztuśne, uspokajające, antyseptyczne, a także przeciwbólowe. Miętę stosuje się do walki z bólem brzucha, problemami z trawieniem, kaszlem czy przeziębieniem.
Napar z mięty można robić ze świeżego ziela lub suszonego. Wystarczy kilka listków zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Na zimę można też z mięty robić syrop. Nie jest to trudne.
Składniki:
50 gałązek świeżych liści mięty
1 litr wody
0,70 dkg cukru
sok z jednej cytryny
Świeże listki obrywamy z gałązek i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy je na sitku i przekładamy do garnka. Liście mięty zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut.Przykrywamy garnek i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Następnie odcedzamy płyn przez sitko lub tatrę. Do syropu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut. Podobny syrop możemy zrobić z dodatkiem melisy. Będzie miał zwiększone właściwości uspokajające.