reklama
reklama

Bieszczadzki zielnik-mięta polna

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Bieszczadzki zielnik-mięta polna - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś / mięta polna

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaPrzemierzając Bieszczady bardzo często spotkamy miętę polną. Z dala od dróg i ruchu samochodowego. Ekologiczną, pełną wartości. Warto jej nazbierać.
reklama

Mięta polna - Mentha arvensis ma niewiarygodne właściwości choć niewiele osób je zna. Od dawna  są wykorzystywane  w ziołolecznictwie. Do najważniejszych zalicza się właściwości wiatropędne, rozkurczowe, wykrztuśne, uspokajające, antyseptyczne, a także przeciwbólowe. Miętę stosuje się do walki z bólem brzucha, problemami z trawieniem, kaszlem czy przeziębieniem.

Napar z mięty można robić ze świeżego ziela lub suszonego. Wystarczy kilka listków zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Na zimę można też z mięty robić syrop. Nie jest to trudne.

Składniki:

50 gałązek świeżych liści mięty

reklama

1 litr  wody

0,70 dkg cukru

sok z jednej cytryny

Świeże listki obrywamy z gałązek i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy je na sitku i przekładamy do garnka. Liście mięty zalewamy wodą i  gotujemy na małym ogniu kilka minut.Przykrywamy garnek i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.

Następnie odcedzamy płyn przez sitko lub tatrę. Do syropu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut. Gorący syrop  przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut. Podobny syrop możemy zrobić z dodatkiem melisy. Będzie miał zwiększone właściwości uspokajające.

reklama

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo