reklama
reklama

Bieszczadzka zupa kisełycia

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Bieszczadzka zupa kisełycia - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaDziś proponuję Wam bieszczadzki żur na soku z kiszonej kapusty czyli kisełycię.
reklama

Kolejny raz chcę Was przekonać, że prosta kuchnia Bojków czy Łemków ma w sobie niepowtarzalne smaki. Jednym z dań tej kuchni jest kisełycia. Prosta w przyrządzeniu i przepyszna.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • kilka ziemniaków
  • 1/2-1 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • mąka owsiana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Gotujemy wodę. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzątek solimy, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 20 minut). Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i wlewamy sok z kiszonej kapusty (ilość zależy od naszych preferencji). W 100 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżki mąki owsianej i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

reklama

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na złoto. Łyżeczkę takiej okrasy dodajemy do miseczki z kisełycią. Możemy też usmażyć skwarki z wędzonej słoniny lub boczku. Zachęcam - spróbujcie, a nie będziecie żałować.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo