reklama
reklama

Bieszczadzka zalewajka

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Bieszczadzka zalewajka - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaKolejnym przykładem prostego, a smacznego bieszczadzkiego dania jest zalewajka.
reklama

Zalewajka to danie, do którego wykorzystano lokalne produkty z ogrodu i lasu. Cóż może być lepszego?

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • kilka ziemniaków
  • kilka grzybów
  • żur żytni
  • 2 cebule
  • śmietana
  • sól, pieprz, liść laurowy
Do gotującego się bulionu dodajemy liść laurowy i  pokrojone w paseczki grzyby, gotujemy 10 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zupa się gotuje pokrojone w kosteczkę cebule podsmażamy na oleju lub smalcu.

Kiedy ziemniaki są miękkie dodajemy do zupy podsmażoną cebulę, a po 5 minutach wlewamy żur. Ile żuru trudno określić, bo każdy ma własne preferencje smakowe. Trzeba po prostu próbować. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Pozostaje mi życzyć "smacznego".

reklama

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo