W celach leczniczych stosuje się zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu. Kwiaty zbiera się w czerwcu – suszy i wykorzystuje do robienia naparów lub ze świeżych robi się syropy. Natomiast we wrześniu zaczynają dojrzewać owoce. Z nich można robić soki, syrop czy nalewki.
W owocach czarnego bzu znajdziemy witaminę A i witaminę C. Pomagają one utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. Dodatkowo owoce czarnego bzu są bogate w antyoksydanty oraz minerały. W okresie zwiększonej zachorowalności (jesienią i zimą) warto profilaktycznie zażywać sok z czarnego bzu, aby uniknąć infekcji.
Natomiast w czasie przeziębienia sok z czarnego bzu jest już naturalnym lekarstwem. Łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, rozgrzewa, działa napotnie i ułatwia odkrztuszanie. Łagodzi także kaszel, zmniejsza gorączkę i łagodzi stany zapalne w organizmie.
Prosty przepis na sok z owoców czarnego bzu
- kilogram dojrzałych owoców bzu
- kilogram cukru
- litr wody
Sok z czarnego bzu warto rozcieńczać wodą lub herbatą. Maksymalnie w ciągu dnia można spożyć 150 ml. Również dzieci mogą go pić, ale oczywiście w mniejszych ilościach.
BARDZO WAŻNE!
We wszystkich częściach świeżego czarnego bzu występują glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna. Związki te są dla ludzi są trujące. Dlatego czarny bez zawsze poddajemy obróbce termicznej. Pod wpływem wysokiej temperatury glikozydy ulegają rozkładowi i jest zupełnie bezpieczny.