reklama
reklama

Biało - czarne "złoto"

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Biało - czarne  "złoto" - Zdjęcie główne

fot. Asia Paś / owoce czarnego bzu

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Smaki PodkarpaciaWe wrześniu przychodzi pora by zbierać owoce czarnego bzu. Ta roślina pełna jest dobroczynnych właściwości.
reklama

W celach leczniczych stosuje się zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu.  Kwiaty zbiera się w czerwcu – suszy i wykorzystuje do robienia naparów lub ze świeżych robi się syropy. Natomiast we wrześniu zaczynają dojrzewać owoce. Z nich można robić soki, syrop czy nalewki.

W owocach czarnego bzu znajdziemy witaminę A i witaminę C. Pomagają one utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. Dodatkowo owoce czarnego bzu są bogate w antyoksydanty oraz minerały. W okresie zwiększonej zachorowalności (jesienią i zimą) warto profilaktycznie zażywać sok z czarnego bzu, aby uniknąć infekcji.

Natomiast w czasie przeziębienia sok z czarnego bzu jest już naturalnym lekarstwem. Łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, rozgrzewa, działa napotnie i ułatwia odkrztuszanie. Łagodzi także kaszel, zmniejsza gorączkę i łagodzi stany zapalne w organizmie.

reklama

Prosty przepis na sok z owoców czarnego bzu

  • kilogram dojrzałych owoców bzu
  • kilogram cukru
  • litr wody
Owoce należy zalać wodą, dodać cukier, zamieszać i gotować przez  2 godziny. Następnie owoce odcedzamy, a płyn ponownie gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie sok przelewamy do czystych słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.

Sok z czarnego bzu warto rozcieńczać wodą lub herbatą. Maksymalnie w ciągu dnia można spożyć 150 ml. Również dzieci mogą go pić, ale oczywiście w mniejszych ilościach.

BARDZO WAŻNE!

We wszystkich częściach świeżego czarnego bzu występują glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna. Związki te są dla ludzi są trujące. Dlatego czarny bez zawsze poddajemy obróbce termicznej. Pod wpływem wysokiej temperatury glikozydy ulegają rozkładowi i jest zupełnie bezpieczny.

reklama

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
logo