Niewiele zostało miejsc, które kultywują wiekową tradycje. Najbardziej znanym dziś wypalaczem jest Zygmunt Furdygiel. Człowiek zawsze uśmiechnięty,mający dla każdego czas. Retorty, które dzisiaj znamy zostały zaprojektowane w roku 1980 w Instytucie Użytkowania Lasu i Leśnictwa w Warszawie.
Protoplastą były zaś ziemne kopce tzw..''Mielerze". Ziemne kopce, gdzie w środku znajdowało się drewno. Wypalenie takiego węgla wymagało ogromnego doświadczenia i wprawy. Składało się na to kilkanaście czynników.
A tajemnicę przekazywano z pokolenia na pokolenie .Już w XVI wieku węgiel z Bieszczad wykorzystywano do wytopu słynnej stali damasceńskiej, której skład jest tajemnicą po dziś dzień.
Na zdjęciu Zygmunt Furdygiel i Jędruś Ciupaga
Z bieszczadzkim pozdrowieniem Jędruś Ciupaga
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.