Bieszczadzkie ciekawostkiTrwają wakacje. Każdego roku to okres, kiedy południowo-wschodnią Polskę odwiedza rzesza gości, która oprócz odpoczynku, niesamowitych widoków i chęci aktywnego spędzenia czasu, poszukuje obiektów z dobrym, regionalnym jedzeniem. Najlepsze restauracje w Bieszczadach? Prezentujemy miejsca wskazane przez czytelników portalu wBieszczady.pl.
Bieszczady to tereny bardzo chętnie odwiedzane przez rzesze turystów. Oprócz wypoczynku wśród gór i lasów można tu również dobrze zjeść. Po całodziennych wędrówkach szlakami, wiele osób zastanawia się nad wyborem restauracji, która serwuje przede wszystkim świeże i regionalne dania. Dla wielu z nas, opinia na temat wyboru restauracji zazwyczaj zaczerpnięta jest z internetu. Jest to główny wyznacznik, w momencie, gdy po raz pierwszy mamy wybrać się do konkretnego lokalu gastronomicznego. Bieszczadzkie knajpki charakteryzują się nie tylko oryginalnymi wnętrzami, ale również regionalnymi daniami i możliwością spożycia posiłku w otoczeniu niesamowitych widoków.
reklama
Większość z lokali oferuje możliwość zjedzenia różnego rodzaju zup, dań mięsnych, dań rybnych, pierogów, placków po bieszczadzku oraz naleśników.
Przedstawiamy lokale, które zdaniem czytelników portalu wBieszczady.pl, warto odwiedzić podczas pobytu w tym zakątku naszego kraju.
reklama
Restauracja Niedźwiadek
1 z 17
Fot. Restauracja Niedźwiadek | Facebook
00
Udostępnij
Adres: ulica Dworcowa 5, 38-700 Ustrzyki Dolne
Niedźwiadek uznawany jest przez wielu za najlepszy lokal gastronomiczny w Ustrzykach Dolnych. Jak podkreślają właściciele obiektu, cenią sobie przede wszystkim tradycję, gdzie kuchnia tętni życiem, a menu zmienia się wraz z porami roku. Można tam zjeść między innymi placka po bieszczadzku, barszcz ukraiński, gołąbki po lwowsku, żurek z jajkiem i kiełbasą, pierogi ruskie, kotleta schabowego czy pstrąga.
Zagroda Chryszczata
2 z 17
Fot. Zagroda Chryszczata Smolnik | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Smolnik nad Osławą 7B, 38-543 Komańcza
Zagroda Chryszczata w Smolniku wyróżnia się doskonałą kuchnią oraz unikalnym wystrojem. Wnętrze emanuje rustykalnym urokiem, który przenosi gości w magiczną podróż w czasie. Priorytetową kwestią w każdej restauracji jest smak i właśnie tego nie brakuje w Zagrodzie Chryszczata. Odpowiednio skomponowane menu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Znajdziemy tam zarówno tradycyjne potrawy, jak rosół z makaronem, żurek z jajkiem i kiełbasą, karkówkę z rusztu, kotlet schabowy, naleśniki i pierogi pod różnymi postaciami oraz te regionalne, a w nich zupę kresową, fuczki z sosem czosnkowym lub sosem grzybowym i dodatkiem kwaśnej śmietany.
To lokal, który znany jest przede wszystkim osobom, które postanowiły wybrać się na Połoninę Wetlińską oraz Caryńską. Bez wątpienia jest to najładniej położony obiekt gastronomiczny w samym sercu Bieszczadów. Restauracja doskonale łączy pyszne jedzenie z niepowtarzalnym bieszczadzkim klimatem. Zjemy tam placka po bieszczadzku, pierogi, naleśniki, pstrąga i różnorodne zupy.
Bieszczadzka Legenda
5 z 17
Fot. Bieszczadzka Legenda | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Wetlina 49, 38-608 Wetlina
Lokal, podobnie jak inne, stawia na dania przyrządzane na świeżo. "Barszcz ukraiński jest z buraków, a żur na zakwasie" - podkreślają właściciele. To miejsce, gdzie znajdą coś dla siebie zarówno osoby jedzące mięso, jak i wegetarianie.
Gospoda pod Monastyrem
6 z 17
Fot. Gospoda pod Monastyrem | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Terka 7A, 38-610 Terka
Restauracja znajduje się u podnóża góry Monastyr i jest doskonałym punktem dla podróżujących. Lokal oferuje przede wszystkim dania kuchni polskiej, pierogi, golonkę czy naleśniki.
Myczkowianka
7 z 17
Fot. Myczkowianka Restauracja&Noclegi | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Myczkowce 98, 38-623 Myczkowce
Myczkowianka to pięknie zlokalizowany lokal tuż obok Zalewu Myczkowieckiego i zapory wodnej. Restauracja serwuje pyszne domowe obiady przyrządzane na tradycyjnej kuchni węglowej. Można zjeść tam ryby, zupy, dania jarskie, mięsne czy pizzę.
Siekierezada
8 z 17
Fot. Kamil Mielnikiewicz
00
Udostępnij
Adres: Cisna 92, 38-607 Cisna
Siekierezada to jedna z najlepiej oceniach restauracji w Bieszczadach. Lokal charakteryyzuje się nie tylko smacznym, regionalnym jedzeniem, ale również oryginalnym wnętrzem. Zjemy tu między innymi wiele rodzai zup, żeberka, golonkę oraz schab.
Baza Pod Otrytem
9 z 17
Fot. Baza Pod Otrytem | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Polana 48, 38-709 Polana
Polana to miejscowość leżąca u podnoża Otrytu i będąca świetną miejscówką dla osób ceniących ciszę i szum potoków. Właśnie w tej bieszczadzkiej wiosce znajduje się Baza Pod Otrytem. Lokal słynie przede wszystkim ze smaku serwowanych potraw. Klienci polecają między innymi: placki ziemniaczane, placka po bieszczadzku, pierogi, żurek oraz barszcz ukraiński. Miejsce, gdzie można dobrze zjeść nie tracąc przy tym dużych pieniędzy.
Szynk na Zamościu
10 z 17
Fot. Kamil Mielnikiewicz
00
Udostępnij
Adres: Cisna 5, 38-607 Cisna
Szynk na Zamościu ugości wszystkich polską kuchnią. Można tam zjeść golonkę, pierogi, naleśniki, karkówkę czy steki z polędwicy.
Pizzeria Orlik
11 z 17
Fot. Pizzeria Orlik | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Rynek 4A, 38-700 Ustrzyki Dolne
Orlik istnieje od 1991 roku i słynie przede wszystkim z pizzy jakiej nie zjemy nigdzie indziej. Ponadto lokal oferuje dania obiadowe, zapiekanki, hamburgery, frytki, a także szeroką gamę lodów oraz deserów lodowych.
Karczma Paweł Nie Całkiem Święty
12 z 17
Fot. Karczma Paweł Nie Całkiem Święty | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Smerek 67, 38-608 Wetlina
Dla wielu to miejsce z najlepszym jedzeniem w Bieszczadach, o czym świadczy między innymi ocena na Google (4,8 gwiazdek na 7954 opinii). W sezonie wakacyjnym lokal cieszy się taką popularnością, że niekiedy trzeba stać w długiej kolejce zanim wejdziemy do środka. Zjemy tam kwaśnicę z żeberkiem, filet z kurczaka, żeberka pieczone, makaron, pierogi, pstrąga czy koryto mięs z grilla.
Piwniczka Ustrzyki Dolne
13 z 17
Fot. Piwniczka Ustrzyki Dolne | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Rynek 17, 38-700 Ustrzyki Dolne
Piwniczka oferuje proste dania kuchni polskiej oparte na świeżych produktach najwyższej jakości. Kucharze wykorzystują tradycyjne receptury, aby smakowało jak u mamy. "Każdy posiłek przygotowywany jest indywidualnie dla Ciebie dlatego jeśli bardzo się śpieszysz wybierz raczej budkę z fast foodem. U nas nawet burger jest robiony na miejscu a mięso z mrożonki omijamy z daleka" - mówią właściciele.
Wilcza Jama
14 z 17
Fot. Wilcza Jama | Facebook
00
Udostępnij
Adres: Smolnik 23, 38-713 Lutowiska
Wilcza Jama to karczma myśliwska, w której każdy może poznać smaki Bieszczadów. Lokal znany jest przede wszystkim ze zdrowej kuchni myśliwskiej, dań z pstrągów, marynat i konfitur. Specjalność karczmy to: carpaccio z sarny, domowe pasztety z dzika lub z pstrąga, zupa grzybowa, rosół z bażanta, aromatyczna zupa myśliwska z jelenia, smażony pstrąg, pieczeń z dzika lub jelenia, gulasz z sarny w borowikach, pierogi oraz bigos z dziczyzną.
Oberża Pod Kudłatym Aniołem
15 z 17
Fot. Kamil Mielnikiewicz
00
Udostępnij
Adres: Cisna 130, 38-607 Cisna
Oberża pod Kudłatym Aniołem oferuje potrawy kuchni regionalnej ale również potrawy znane w innych częściach Polski. Zjemy tutaj między innymi fuczki z baraniną, placki po bieszczadzku, gryczanki, pstrąga czy kotlet schabowy.
Oberża ZAKAPIOR
16 z 17
Fot. Kamil Mielnikiewicz
00
Udostępnij
Adres: Zdrojowa 37, 38-610 Polańczyk
W menu obok tradycyjnych dań domowych można znaleźć oryginalne dania dawnych mieszkańców tych ziem czyli Bojków i Łemków. Lokal uznawany za jeden z najlepszych oferuje zakąski, a w nich między innymi smalec na boczku z pieczywem i ogórkiem, proziaki, deskę bieszczadzkich serów. Zupy - czosnkową, żur w chlebku z jajkiem i kiełbasą czy rosół z makaronem. Dania główne - placki zakapiora, naleśniki, pierogi oraz fuczki.
Lokal istnieje od 2019 roku, a mimo to zyskał mnóstwo pozytywnych opinii klinetów. Dlaczego? Powodem tego są pysznie przyrządzone potrawy z wysokiej klasy produktów. Wszystko to okraszone jest pięknym widokiem na Jezioro Solińskie. Smażalnia słynie z ryb, w tym z pstrąga smażonego, wędzonego, grilowanego, dorsza oraz sandacza. Jeżeli są osoby preferujące mięso, to znajdą również coś dla siebie. "Złoty Pstrąg" to też zupy, kotlet schabowy oraz pierogi.
Optymista, który zawsze widzi wyjście z każdej sytuacji. W portalu wBieszczady jestem od 2020 roku. Piszę o sprawach bieżących i sporcie. Mieszkam w Bieszczadach, które uznaje za najpiękniejsze miejsce na świecie. Dziennikarstwo, to nie tylko mój zawód - to przede wszystkim pasja.
Kontakt: redakcja@wbieszczady.pl
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.