Reklama

Reklama

Smaki Bieszczadu - Zupa kisełycia

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Smaki Bieszczadu - Zupa kisełycia - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Bieszczady od kuchni

Reklama

Prosta kuchnia Bojków czy Łemków ma w sobie niepowtarzalne smaki. Jednym z dań tej kuchni jest kisełycia. Prosta w przyrządzeniu i przepyszna.
Składniki:

  • 2 litry wody
  • kilka ziemniaków
  • 1/2-1 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • mąka owsiana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Gotujemy wodę. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzątek solimy, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 20 minut). Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i wlewamy sok z kiszonej kapusty (ilość zależy od naszych preferencji). W 100 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżki mąki owsianej i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na złoto. Łyżeczkę takiej okrasy dodajemy do miseczki z kisełycią. Możemy też usmażyć skwarki z wędzonej słoniny lub boczku. Spróbujcie, a nie będziecie żałować.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy