Prosta kuchnia Bojków czy Łemków ma w sobie niepowtarzalne smaki. Jednym z dań tej kuchni jest kisełycia. Prosta w przyrządzeniu i przepyszna.
Składniki:
- 2 litry wody
- kilka ziemniaków
- 1/2-1 szklanki soku z kiszonej kapusty
- mąka owsiana
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
Gotujemy wodę. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzątek solimy, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 20 minut). Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i wlewamy
sok z kiszonej kapusty (ilość zależy od naszych preferencji). W 100 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżki
mąki owsianej i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na złoto. Łyżeczkę takiej okrasy dodajemy do miseczki z kisełycią. Możemy też usmażyć skwarki z wędzonej słoniny lub boczku. Spróbujcie, a nie będziecie żałować.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.