Reklama

Wędzonki z Wetliny

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Wędzonki z Wetliny - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Bieszczady od kuchni Pensjonat słynie z tradycyjnie wędzonych wędlin i domowych konfitur. Od lat gościom podawano pochodzące z własnej, niedużej wędzarni: szynkę, schab, karkówkę, żeberka, piersi indycze i kurze, słoninę i boczek.

Ten ostatni wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych w październiku 2013 r., jako pierwszy bieszczadzki wyrób. Boczek ten otrzymał także I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W czasie posiłków wędliny są serwowane „prosto z haka”, dzięki czemu zachowują tradycyjny, intensywny, ziołowy smak. 

Działalność rozpoczęto od początku grudnia 2013 r. Była to pierwsza od kilkudziesięciu lat w Bieszczadach Wysokich Bieszczadzka Wędzarnia. Promowano ją hasłem „Wołyńskie wędzonki w ziołach”.

Powstające w niej wyroby są wędzone w dymie z olszy szarej. Na jej etykietach można znaleźć informację o składnikach: mięso, sól jako substancja konserwująca i mieszanka ziół suszonych. Godnym uwagi jest fakt, że do wyprodukowania 100 g wyrobu użyto 120 surowca.

A tak Marcin Dobrowolski wspomina dawne, tradycyjne metody robienia wędlin: „Osolone mięso z dodatkiem ziół ściśle układano w beczce. Po około 5 dniach peklowania na sucho w lodowni kawałki mięsa wieszano na leszczynowych kijach w odymionej wcześniej wędzarni. Wędliny wędzono 2 dni. Palenisko znajdowało się wewnątrz wędzarni, a palono bukiem i olchą. Po wystygnięciu wędzonki przechowywano w przewiewnym miejscu na strychu”.

Wetlina Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Łuka w Wetlinie, www.willaluka.pl

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy