reklama

Smaki Bieszczadu - Hreczanyki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Smaki Bieszczadu - Hreczanyki - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Bieszczady od kuchni
reklama

Kuchnia Bojków i Łemków choć uboga, wprowadza nas w nieznane wcześniej smaki. Dawni mieszkańcy Bieszczadów jadali prosto i dość ubogo. Jedną z takich prostych ale jednocześnie smacznych i aromatycznych potraw były hreczanyki - kotlety z mięsa zmieszanego z kaszą gryczaną. 
Składniki:

reklama

  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka)
  • 20 dkg kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, cebulę, czosnek, jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Miskę wstawiamy do lodówki na godzinę - wtedy łatwiej będzie formować kotleciki

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo, co najmniej 0,5 cm od dna patelni. Z przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy po 5-7 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

reklama

Hreczanyki można podawać z sosem grzybowym lub z gotowaną kapustą kiszoną.

Asia Paś

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama