Kuchnia Bojków i Łemków choć uboga, wprowadza nas w nieznane wcześniej smaki. Dawni mieszkańcy Bieszczadów jadali prosto i dość ubogo. Jedną z takich prostych ale jednocześnie smacznych i aromatycznych potraw były hreczanyki - kotlety z mięsa zmieszanego z kaszą gryczaną.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka)
- 20 dkg kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
- 3 jajka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, cebulę, czosnek, jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Miskę wstawiamy do lodówki na godzinę - wtedy łatwiej będzie formować
kotleciki.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo, co najmniej 0,5 cm od dna patelni. Z przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy po 5-7 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Hreczanyki można podawać z sosem grzybowym lub z gotowaną kapustą kiszoną.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.