Na miejscu znajdziecie karczmę w rustykalnym stylu nawiązującą do XVII-wiecznej historii czasów I Rzeczpospolitej, w której pośrodku króluje wielki kominek. Przy ładnej pogodzie goście mogą biesiadować na wewnętrznym dziedzińcu Stanicy, skąd rozciąga się efektowny widok na Wysokie Bieszczady.
W menu czekają tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej oraz kuchni regionalnej. Uznaniem cieszy się zupa grzybowa z Chreptiowa, kotlet schabowy po sarmacku, oczywiście pierogi ruskie lub z kaszą, a także te ze szpinakiem. Dania główne to dziczyzna, np. dzik w zagajniku, czyli pieczeń z dzika w sosie borowikowym podana z opiekanymi ziemniakami i zestawem surówek.
Kuchnia promuje się potrawami: pstrągiem szlacheckim, żeberkami w kapuście oraz fuczkami łemkowskimi (z ciasta naleśnikowego faszerowane kapustą kiszoną podawane z sosem szczypiorkowym). Z mocniejszych napojów są i takie nawiązujące do charakteru lokalu czyli miody pitne i grzane piwo z miodem i cynamonem, szczególnie chętnie zamawiane jesienią i zimą. Nawet tutejsze fast foody mają oryginalne nazwy: hamburger kozacki, frytki cięte szabelką, zapiekanka Basieńki czy kiełbasa Zagłoby z cebulką.
Smaki
38-713 Lutowiska 102
czynna codziennie w godz. 13.00-20.00
+48 13 492 77 12, +48 698 957 493, recepcja@chreptiow.pl
FB Stanica Kresowa Chreptiów, www.chreptiow.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.