Materiał do budowy Karczmy został pozyskany z rozebranej XIX-wiecznej szkoły, która niegdyś mieściła się w Jasieniu. Karczma to właśnie „duży kawałek szkoły”, która została urządzona w młyńskim klimacie.
Oprócz klasycznych makaronów czy naleśników na słodko i ostro zjemy tu tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz - kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej wymieszanej z mięsem mielonym) w sosie grzybowym. Rewelacją jest klepak - danie o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, które współcześnie posypano białym serem i skwarkami. Smaczny jest żur karpacki / kysełycia gotowany jest na bazie kwasu z kiszonej kapusty i zabielany ciemną mąką żytnią.
W lokalu organizowane są liczne koncerty i imprezy artystyczne. Od 2015 r. impreza „Święta chleba - od ziarenka do bochenka”, do tej pory organizowana w Dźwiniaczu Dolnym, przeszła do Muzeum. Towarzyszy jej kilkukrotny wypiek chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, a także pokaz formowania pieczywa ozdobnego.
Karczma we Młynie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
38-700 Ustrzyki Dolne, ul. Fabryczna 12,
czynna codziennie 10.00–22.00
+48 13 461 13 12, + 48 607 477 110, info@mlynbieszczady.pl
www.mlynbieszczady.pl, Fb Młyn Bieszczady
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.