W Gościńcu kuchnia przygotowuje dania oparte o receptury dawnych mieszkańców Beskidu: rusińskich Łemków i Bojków. Tak więc w menu królują przepisy kuchni regionalnej i potrawy dawnej kuchni kresowej. Wprawdzie w zależności od pory roku oferują różne karty dań, ale na stałe znajdziecie takie specjały, jak: proziaki, opiekane oscypki z żurawiną, z zup kwaśnicę, kaszełynik (z kapusty kiszonej, chrzanem i śliwkami), soliankę, zalewajkę, barszcz ukraiński i żur, fuczki. Z dań głównych polecane są knysze, warenyki hryczane, hryczanyki, dziczyznę, żeberka, pstrąga w zielsku, pstrąga wędzonego i codziennie pieczony, domowy placek. Szczególne dobrze smakuje wiosenny czosnek niedźwiedzi w kolorowych sałatach z mleczowymi kaparami, rydze marynowane zbierane w okolicznych lasach, pstrągi ze stawu sąsiada czy miód z miejscowych pasiek. Pory posiłków dostosowane są do potrzeb gości pensjonatu. Po wcześniejszym uzgodnieniu można zamówić dania wegetariańskie.
W obiekcie usytuowana jest Chata Dymna przygotowana na biesiady przy ogniu czy grillu. Można na niej przygotować regionalne dania z mięs i ryb: pieczonych i wędzonych, ponadto pieczoną kiełbasę, karkówkę, szaszłyki czy pstrąga.
Gospodarstwo agroturystyczne posiada przyznany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska Certyfikat Czysta Turystyka.
Gościniec Dębowa Gazdówka, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
38-700 Ustrzyki Dolne, Łodyna 43
+48 13 461 30 81, +48 691 631 634, debowagazdowka@wp.pl, www.debowagazdowka.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.