I to zarówno do Sklepiku Wędrowca – królestwo Ewy Żechowskiej - na parterze, jak i restauracji z pijalnią piw na piętrze. Wprowadzono to piwa słowackie, czeskie, podkarpackie oraz cydry rzemieślnicze.
Szef kuchni Robert Żechowski serwuje tu dania kuchni polskiej i własne autorskie potrawy, starając się dochować wierności ideałom Slow Foodu. Miejsce to lansuje trend nastawiony na przyjemność jedzenia i odkrywania nowych, niepowtarzalnych smaków. Wykorzystywane są lokalne produkty: kozie i owcze sery, jagnięcina, wołowina, produkty wysokiej jakości, a także zioła z własnego ogrodu.
Stałą pozycją jest Naleśnik „Gigant” z Jagodami certyfikowany jako Bieszczadzki Produkt Lokalny, a jego wygląd i receptura są przez lokal zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP. To klasyczne ciasto naleśnikowe uformowane w gruby placek przypominający racucha, który nie zawiera drożdży, sody, ani proszku do pieczenia. Jego skład to mąka, mleko, jajka, cukier, woda, gluten
Oprócz klasycznego z jagodami można zamówić naleśniki z różnymi dodatkami. M.in. z jabłkami smażonymi na maśle: z truskawkami, z jogurtem i miodem, z kruszonym twarogiem oraz z kremowym waniliowym twarogiem i jagodami lub truskawkami. Wszystkie wersje polane są kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
W latach 2015-2020 Robert Żechowski został wyróżniany jedną czapką „Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska”, prestiżowego przewodnika kulinarnego. Systematycznie, co roku, restauracja reprezentowała Podkarpackie w tym bedekerze.
Chata Wędrowca, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
czynna od końca kwietnia do końca października, codziennie w godz. 13.00-20.00
38-608 Wetlina 113, +48 500 225 533
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.