reklama

Ceny karpia w Lesku. Ile w tym roku zapłacimy i jak wybrać dobrą rybę?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Michał Toś

Ceny karpia w Lesku. Ile w tym roku zapłacimy i jak wybrać dobrą rybę? - Zdjęcie główne

Ceny karpia w Lesku | foto Michał Toś

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

AktualnościKarp od lat króluje na wigilijnych stołach polskich domów. Choć jego obecność w świątecznym menu ma historię krótszą niż można by przypuszczać, dziś jest nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Sprawdzamy, skąd wzięła się tradycja podawania tej ryby, jak wybrać najlepszego karpia na stół oraz ile zapłacimy za niego w Lesku w tym roku.
reklama

Tradycja serwowania karpia na Wigilię nie sięga w Polsce odległych wieków, jak mogłoby się wydawać. Jego obecność w świątecznym menu stała się powszechna dopiero po II wojnie światowej. Kluczową rolę odegrał w tej kwestii Hilary Minc, ówczesny minister przemysłu i wicepremier ds. gospodarczych. W 1947 roku Minc wypromował hasło „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Decyzja o wprowadzeniu karpia do polskiej tradycji świątecznej była podyktowana pragmatyzmem. Flota rybacka Bałtyku była w złym stanie, a dostęp do ryb morskich ograniczony. W tej sytuacji postawiono na zakładanie stawów hodowlanych, co pozwoliło zapewnić ludności dostęp do taniej i łatwej w hodowli ryby.

Co ciekawe, karp nie tylko zyskał status świątecznego przysmaku, ale również był rozdawany pracownikom jako premia w naturze. To właśnie z tego zwyczaju wzięła się tradycja przynoszenia do domu żywej ryby przed Wigilią.

reklama

Jak wybrać dobrego karpia?

Kupno świeżej i smacznej ryby to klucz do udanego świątecznego posiłku. Eksperci radzą, by zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów:

  • Skóra i śluz: Świeży karp powinien mieć błyszczącą skórę z niewielką ilością śluzu.
  • Jędrność mięsa: Po naciśnięciu ryby mięso powinno wracać do pierwotnego kształtu.
  • Zapach: Delikatny zapach ryby to znak jej świeżości. Zbyt intensywny może świadczyć o jej zepsuciu.
  • Warunki przechowywania: Ryba powinna być przechowywana w chłodnych warunkach, najlepiej w lodówce lub na lodzie.
 

Zwracając uwagę na te elementy, możemy być pewni, że wybrany karp będzie nie tylko świeży, ale również smaczny.

reklama

Ceny karpia i innych ryb w Lesku

W tym roku ceny ryb w Lesku przedstawiają się następująco:

  • Karp żywy – 28 zł/kg
  • Karp patroszony – 36 zł/kg
  • Filet z karpia – 55 zł/kg
  • Pstrąg patroszony – 42 zł/kg
  • Szczupak – 60 zł/kg
  • Sum – 60 zł/kg
  • Jesiotr – 70 zł/kg
 

Sprzedaż prowadzona jest w centrum Leska, w okolicy fontanny.

Hodowcy przekonują, że karpia można przygotować na wiele sposobów, co czyni go uniwersalnym daniem wigilijnym. Tradycyjnie podaje się go smażonego w panierce, ale świetnie sprawdzi się również w wersji duszonej, zapiekanej w porach, w grzybach czy kapuście.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama