Reklama

Bieszczadzkie niedźwiadki zapadają w sen zimowy. "Antosia i Kostek mówią wszystkim dobranoc" [WIDEO]

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Nadleśnictwo Baligród

Bieszczadzkie niedźwiadki zapadają w sen zimowy. "Antosia i Kostek mówią wszystkim dobranoc" [WIDEO] - Zdjęcie główne

foto Nadleśnictwo Baligród

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Aktualności W Bieszczadach coraz większymi krokami zbliża się zima. Dni są krótsze, a termometry pokazują coraz mniej stopni. To czas, kiedy zwierzęta, w tym niedźwiedzie zapadają w sen zimowy. „Niedźwiadki Antosia i Kostek mówią Państwu w tym roku: dobranoc” – czytamy pod postem udostępnionym przez Lasy Państwowe.

Antosia i Kostek mówią: „dobranoc”

Lasy Państwowe i Nadleśnictwo Baligród, opublikowali w swoich mediach społecznościowych nagranie, na którym niedźwiadek próbuje wcisnąć się do swojej dziupli w pniu drzewa. Wkłada głowę, po czym obraca się na grzbiet i bez większych problemów znajduje się już w miejscu, w którym spędzi zimę. Kostek będący bohaterem nagrania Kazimierza Nóżki leśniczego leśnictwa Polanki, okres najzimniejszych miesięcy spędzi z siostrą Antosią i matką.

Dlaczego niedźwiedzie przesypiają zimę?

Czasami możemy się zastanawiać, dlaczego niedźwiedzie zapadają w sen zimowy. Dzieje się poprzez naturę tych drapieżników. Sen zimowy, inaczej gawrowanie powoduje oszczędność energii i spowalnia metabolizm o około 70%. Samce tracą blisko 1/5 swojej masy a samice nawet 40%. Niedźwiedź obniża też temperaturę ciała, a nawet zmniejsza liczbę oddechów i uderzeń serca. Sen może trwać od 3,5 do 7,5 miesięcy. Mimo to w razie potrzeby są one gotowe do natychmiastowego opuszczenia gawry. Tak skomplikowany proces wymaga wielu miesięcy przygotowań i niedźwiedzie najpierw pracowicie gromadzą pożywienie oraz przygotowują się do snu.  

Gdzie śpi niedźwiedź?

Miejsce, w którym śpi w zimie niedźwiedź to gawra. Nie jest jednak łatwo ją znaleźć. Niedźwiedzie najchętniej wybierają wyższe partie lasów w górach. Gawra to czasem dół w ziemi tzw. barłóg w gęstych młodnikach. Czasem jest to dziupla dużego drzewa (np. starych jodeł lub buków). O tym, że mamy do czynienia z takim miejscem czasami dowiadujemy się po fakcie, gdy niedźwiedź zostaje spłoszony. Najczęściej do sytuacji takich dochodzi przez osoby szukające poroża jeleni, które te zwierzęta gubią od stycznia, lub turystów wchodzących głęboko w las w rzadziej uczęszczane tereny. Samica niedźwiedzia z młodymi może ich w naturalnym odruchu bronić co stanowi dla człowieka śmiertelne zagrożenie. Dodatkowo zbudzone zwierzę może zbliżać się do siedlisk ludzkich, bo jest głodne, a powrót do snu nie jest łatwy ani zdrowy.

Niedźwiadki rodzą się we śnie

W trakcie snu zimowego przychodzą na świat nowe niedźwiadki. To krytyczny moment dla ich matek. Dzięki temu, że młode są pogrążone we śnie i wtulone w matkę, mogą przetrwać surową zimę. Ich zapotrzebowanie na pokarm jest wtedy mniejsze (małe ważą zaledwie 500g), a ciało matki nie zużywając energii na polowanie i szukanie pożywienia jest w stanie sprostać ich potrzebom. Sen zatem daje niedźwiedziej rodzinie nowe życie i jest najważniejszą ochroną przed zimą. Obudzenie matki to śmiertelne zagrożenie dla młodych. Niedźwiedzia mama musi wtedy szukać zdobyczy a niedźwiadki podczas jej nieobecności mogą paść ofiarą drapieżników lub umrzeć z głodu.

źródło: WWF, Nadleśnictwo Baligród

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy