Prosta kuchnia Bojków czy Łemków ma w sobie niepowtarzalne smaki. Jednym z dań tej kuchni jest kisełycia. Prosta w przyrządzeniu i przepyszna.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • kilka ziemniaków
  • 1/2-1 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • mąka owsiana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Gotujemy wodę. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzątek solimy, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 20 minut). Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i wlewamy sok z kiszonej kapusty (ilość zależy od naszych preferencji). W 100 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżki mąki owsianej i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na złoto. Łyżeczkę takiej okrasy dodajemy do miseczki z kisełycią. Możemy też usmażyć skwarki z wędzonej słoniny lub boczku. Spróbujcie, a nie będziecie żałować.