reklama

Smaki Bieszczadu - Zupa "Dziad z babą"

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Bieszczady od kuchni
reklama

Wśród wielu podkarpackich zup, jest jedna, która wyróżnia się swoją nazwą. To zupa "dziad i baba". Głównymi składnikami są ziemniaki i zacierki. Jest kilka wersji tej zupy. My podamy przepis na dziada i babę z mlekiem.

Zacierki:

  •  jajko
  •  2/3 szklanki mąki
  •  szczypta soli
Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte i nie kleić się do rąk. Odrywamy z niego małe kawałeczki i formujemy okrągłe kluseczki. Odkładamy je na deskę wysypaną mąką.

Zupa:

  • 2 litry wody
  • kawałek wędzonki
  • włoszczyzna
  • kilka ziemniaków
  • 1/2 litra mleka
  • skwarki
Zagotować wodę z wędzonką, dodać sól i włoszczyznę. Po kilkunastu minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać mleko. Kiedy zupa ponownie zacznie się gotować dodać nasze zacierki i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z natką pietruszki i skwarkami.

Asia Paś

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama