Wśród wielu podkarpackich zup, jest jedna, która wyróżnia się swoją nazwą. To zupa „dziad i baba”. Głównymi składnikami są ziemniaki i zacierki. Jest kilka wersji tej zupy. My podamy przepis na dziada i babę z mlekiem.

Zacierki:

  •  jajko
  •  2/3 szklanki mąki
  •  szczypta soli

Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte i nie kleić się do rąk. Odrywamy z niego małe kawałeczki i formujemy okrągłe kluseczki. Odkładamy je na deskę wysypaną mąką.

Zupa:

  • 2 litry wody
  • kawałek wędzonki
  • włoszczyzna
  • kilka ziemniaków
  • 1/2 litra mleka
  • skwarki

Zagotować wodę z wędzonką, dodać sól i włoszczyznę. Po kilkunastu minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać mleko. Kiedy zupa ponownie zacznie się gotować dodać nasze zacierki i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z natką pietruszki i skwarkami.

Asia Paś