Przez cały weekend można było poznać smaki z różnych stron świata. A to wszystko dzięki festiwalowi ulicznego jedzenia, który po raz kolejny odbył się w Parku pod Dębami w Ustrzykach Dolnych.

Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie. Przyczepy z wyjątkowym jedzeniem odwiedzają aż 30 miast w naszym kraju. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu „slow”. W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Smakosze próbując dań z każdej przyczepy mają możliwość wybrać się w smakową podróż dookoła świata. Festiwal Smaków Food Trucków charakteryzuje się piknikową i rodzinną atmosferą.

Od piątku do niedzieli w Parku pod Dębami w Ustrzykach Dolnych goszczono kilkanaście food trucków, które serwowały oryginalne potrawy z kilku kontynentów. Można było spróbować meksykańskiej kuchni, zamawiając burrito lub quesadillę. Były też przysmaki z kuchni greckiej oraz azjatyckiej. Nie zabrakło klasyków, czyli amerykańskich hamburgerów czy belgijskich frytek.

Festiwalowi ulicznego jedzenia towarzyszyło również święto kolorów. W wydarzeniu wzięło udział dużo osób, przede wszystkim dzieci i młodzież, jednak były też osoby starsze. Kluczowymi punktami czterogodzinnej zabawy w rytm dochodzącej z głośników muzyki były odbywające się wyrzuty specjalnych, koloryzujących proszków, które trzymali w dłoniach uczestnicy. Efekt? Pomalowane na różne kolory twarze, włosy, ubrania. Nikt się jednak specjalnie nie przejmował tym, czy to się uda domyć i wyprać, a liczyła się przede wszystkim dobra zabawa. Nie dało się nie zauważyć, że wszyscy uczestnicy są z niej zadowoleni.

Kamil Mielnikiewicz

Święto ulicznego jedzenia w Ustrzykach Dolnych Święto ulicznego jedzenia w Ustrzykach Dolnych