Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- 250-300 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i cukier oraz wlewamy kefir (maślankę, zsiadłe mleko). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak długo aż ciasto zrobi się jednolite.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 1 cm grubości. Szklanką wykrawamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i znów wałkujemy i wykrawamy kółka. Wykrojone krążki układamy na drewnianej desce i przykrywamy ściereczką. Po upływie kwadransa możemy smażyć/piec.
Kiedyś proziaki pieczono na blasze kuchennego pieca. Dziś możemy użyć patelni z grubym dnem. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu), układmy proziaki i smażymy przez ok. 10 minut często odwracając.
Proziaki możemy jeść i na słodko, i na wytrawnie. Pysznie smakują z masłem z czosnkiem niedźwiedzim lub wiejskim twarożkiem.