Najlepsze restauracje w Bieszczadach - opinia czytelników
Restauracja Niedźwiadek
Adres: ulica Dworcowa 5, 38-700 Ustrzyki Dolne
Niedźwiadek uznawany jest przez wielu za najlepszy lokal gastronomiczny w Ustrzykach Dolnych. Jak podkreślają właściciele obiektu, cenią sobie przede wszystkim tradycję, gdzie kuchnia tętni życiem, a menu zmienia się wraz z porami roku. Można tam zjeść między innymi placka po bieszczadzku, barszcz ukraiński, gołąbki po lwowsku, żurek z jajkiem i kiełbasą, pierogi ruskie, kotleta schabowego czy pstrąga.
Zagroda Chryszczata
Adres: Smolnik nad Osławą 7B, 38-543 Komańcza
Zagroda Chryszczata w Smolniku wyróżnia się doskonałą kuchnią oraz unikalnym wystrojem. Wnętrze emanuje rustykalnym urokiem, który przenosi gości w magiczną podróż w czasie. Priorytetową kwestią w każdej restauracji jest smak i właśnie tego nie brakuje w Zagrodzie Chryszczata. Odpowiednio skomponowane menu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Znajdziemy tam zarówno tradycyjne potrawy, jak rosół z makaronem, żurek z jajkiem i kiełbasą, karkówkę z rusztu, kotlet schabowy, naleśniki i pierogi pod różnymi postaciami oraz te regionalne, a w nich zupę kresową, fuczki z sosem czosnkowym lub sosem grzybowym i dodatkiem kwaśnej śmietany.
Zajazd u Górala
Adres: Przełęcz Wyżna, 38-713 Lutowiska
To lokal, który znany jest przede wszystkim osobom, które postanowiły wybrać się na Połoninę Wetlińską oraz Caryńską. Bez wątpienia jest to najładniej położony obiekt gastronomiczny w samym sercu Bieszczadów. Restauracja doskonale łączy pyszne jedzenie z niepowtarzalnym bieszczadzkim klimatem. Zjemy tam placka po bieszczadzku, pierogi, naleśniki, pstrąga i różnorodne zupy.
Bieszczadzka Legenda
Adres: Wetlina 49, 38-608 Wetlina
Lokal, podobnie jak inne, stawia na dania przyrządzane na świeżo. "Barszcz ukraiński jest z buraków, a żur na zakwasie" - podkreślają właściciele. To miejsce, gdzie znajdą coś dla siebie zarówno osoby jedzące mięso, jak i wegetarianie.
Gospoda pod Monastyrem
Adres: Terka 7A, 38-610 Terka
Restauracja znajduje się u podnóża góry Monastyr i jest doskonałym punktem dla podróżujących. Lokal oferuje przede wszystkim dania kuchni polskiej, pierogi, golonkę czy naleśniki.
Myczkowianka
Adres: Myczkowce 98, 38-623 Myczkowce
Myczkowianka to pięknie zlokalizowany lokal tuż obok Zalewu Myczkowieckiego i zapory wodnej. Restauracja serwuje pyszne domowe obiady przyrządzane na tradycyjnej kuchni węglowej. Można zjeść tam ryby, zupy, dania jarskie, mięsne czy pizzę.
Siekierezada
Adres: Cisna 92, 38-607 Cisna
Siekierezada to jedna z najlepiej oceniach restauracji w Bieszczadach. Lokal charakteryyzuje się nie tylko smacznym, regionalnym jedzeniem, ale również oryginalnym wnętrzem. Zjemy tu między innymi wiele rodzai zup, żeberka, golonkę oraz schab.
Baza Pod Otrytem
Adres: Polana 48, 38-709 Polana
Polana to miejscowość leżąca u podnoża Otrytu i będąca świetną miejscówką dla osób ceniących ciszę i szum potoków. Właśnie w tej bieszczadzkiej wiosce znajduje się Baza Pod Otrytem. Lokal słynie przede wszystkim ze smaku serwowanych potraw. Klienci polecają między innymi: placki ziemniaczane, placka po bieszczadzku, pierogi, żurek oraz barszcz ukraiński. Miejsce, gdzie można dobrze zjeść nie tracąc przy tym dużych pieniędzy.
Szynk na Zamościu
Adres: Cisna 5, 38-607 Cisna
Szynk na Zamościu ugości wszystkich polską kuchnią. Można tam zjeść golonkę, pierogi, naleśniki, karkówkę czy steki z polędwicy.
Pizzeria Orlik
Adres: Rynek 4A, 38-700 Ustrzyki Dolne
Orlik istnieje od 1991 roku i słynie przede wszystkim z pizzy jakiej nie zjemy nigdzie indziej. Ponadto lokal oferuje dania obiadowe, zapiekanki, hamburgery, frytki, a także szeroką gamę lodów oraz deserów lodowych.
Karczma Paweł Nie Całkiem Święty
Adres: Smerek 67, 38-608 Wetlina
Dla wielu to miejsce z najlepszym jedzeniem w Bieszczadach, o czym świadczy między innymi ocena na Google (4,8 gwiazdek na 7954 opinii). W sezonie wakacyjnym lokal cieszy się taką popularnością, że niekiedy trzeba stać w długiej kolejce zanim wejdziemy do środka. Zjemy tam kwaśnicę z żeberkiem, filet z kurczaka, żeberka pieczone, makaron, pierogi, pstrąga czy koryto mięs z grilla.
Piwniczka Ustrzyki Dolne
Adres: Rynek 17, 38-700 Ustrzyki Dolne
Piwniczka oferuje proste dania kuchni polskiej oparte na świeżych produktach najwyższej jakości. Kucharze wykorzystują tradycyjne receptury, aby smakowało jak u mamy. "Każdy posiłek przygotowywany jest indywidualnie dla Ciebie dlatego jeśli bardzo się śpieszysz wybierz raczej budkę z fast foodem. U nas nawet burger jest robiony na miejscu a mięso z mrożonki omijamy z daleka" - mówią właściciele.
Wilcza Jama
Adres: Smolnik 23, 38-713 Lutowiska
Wilcza Jama to karczma myśliwska, w której każdy może poznać smaki Bieszczadów. Lokal znany jest przede wszystkim ze zdrowej kuchni myśliwskiej, dań z pstrągów, marynat i konfitur. Specjalność karczmy to: carpaccio z sarny, domowe pasztety z dzika lub z pstrąga, zupa grzybowa, rosół z bażanta, aromatyczna zupa myśliwska z jelenia, smażony pstrąg, pieczeń z dzika lub jelenia, gulasz z sarny w borowikach, pierogi oraz bigos z dziczyzną.
Oberża Pod Kudłatym Aniołem
Adres: Cisna 130, 38-607 Cisna
Oberża pod Kudłatym Aniołem oferuje potrawy kuchni regionalnej ale również potrawy znane w innych częściach Polski. Zjemy tutaj między innymi fuczki z baraniną, placki po bieszczadzku, gryczanki, pstrąga czy kotlet schabowy.
Oberża ZAKAPIOR
Adres: Zdrojowa 37, 38-610 Polańczyk
W menu obok tradycyjnych dań domowych można znaleźć oryginalne dania dawnych mieszkańców tych ziem czyli Bojków i Łemków. Lokal uznawany za jeden z najlepszych oferuje zakąski, a w nich między innymi smalec na boczku z pieczywem i ogórkiem, proziaki, deskę bieszczadzkich serów. Zupy - czosnkową, żur w chlebku z jajkiem i kiełbasą czy rosół z makaronem. Dania główne - placki zakapiora, naleśniki, pierogi oraz fuczki.
Smażalnia "Złoty Pstrąg" Wołkowyja
Adres: ul. Bieszczadzka 3, 38-630 Wołkowyja
Lokal istnieje od 2019 roku, a mimo to zyskał mnóstwo pozytywnych opinii klinetów. Dlaczego? Powodem tego są pysznie przyrządzone potrawy z wysokiej klasy produktów. Wszystko to okraszone jest pięknym widokiem na Jezioro Solińskie. Smażalnia słynie z ryb, w tym z pstrąga smażonego, wędzonego, grilowanego, dorsza oraz sandacza. Jeżeli są osoby preferujące mięso, to znajdą również coś dla siebie. "Złoty Pstrąg" to też zupy, kotlet schabowy oraz pierogi.