Kuchnia Bojków i Łemków choć uboga, wprowadza nas w nieznane wcześniej smaki. Dawni mieszkańcy Bieszczadów jadali prosto i dość ubogo. Jedną z takich prostych ale jednocześnie smacznych i aromatycznych potraw były hreczanyki – kotlety z mięsa zmieszanego z kaszą gryczaną. 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka)
  • 20 dkg kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, cebulę, czosnek, jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Miskę wstawiamy do lodówki na godzinę – wtedy łatwiej będzie formować kotleciki

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo, co najmniej 0,5 cm od dna patelni. Z przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy po 5-7 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Hreczanyki można podawać z sosem grzybowym lub z gotowaną kapustą kiszoną.

Asia Paś