
Fot. Asia Paś
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka)
- 20 dkg kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
- 3 jajka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, cebulę, czosnek, jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Miskę wstawiamy do lodówki na godzinę – wtedy łatwiej będzie formować kotleciki.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo, co najmniej 0,5 cm od dna patelni. Z przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy po 5-7 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Hreczanyki można podawać z sosem grzybowym lub z gotowaną kapustą kiszoną.
Asia Paś