Restauracja mieści się w całorocznym ośrodku turystycznym prowadzonym od 1997 r. przez dwa pokolenia rodziny Skórków. Wewnątrz na oddzielnych kondygnacjach znajdują się dwie sale konsumpcyjne. Ich ściany udekorowano licznymi rysunkami wykonanymi przez lokalnych artystów, którzy wzorowali się na motywach dekoracyjnych górali rusińskich – Bojków. W salach zobaczymy także drewniane komody, szafy, stoły oraz murowany, wielki piec (sala górna). Ich pierwowzory znajdują się w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku.

Kartę rozpoczyna dział zup mocno osadzony w tradycji regionu: zupa z czosnku niedźwiedziego, kwaśnica na baraninie, zupa gaździny (kminkowa na maślance), barszcz buraczany po bojkowsku i żurek staropolski.

Na głodnych czekają knysze z sosem czosnkowym, pierogi ruskie lub z farszem kapuściano-grzybowym. Z mięs -pieczeń z dzika z pieczonymi bandurkami i buraczkami, karczek po bojkowsku, pasztet z dzika z ogórkami Jagny czy wędliny własnego wyrobu. Tworzą własną tradycję kulinarną, do której zalicza się kotlet ustrzycki w diabelskim sosie i pieczona gicz barania. W dobudowanej wiacie znajduje się miejsce na watrę, na której upiec można całego prosiaka lub barana. Smak tak przygotowanego mięsa, z zasmażaną kapustą i kaszą gryczaną na sypko pozostaje na długo w pamięci. Tego typu biesiadnym imprezom towarzyszy muzyka na żywo lub gawędy bieszczadzkich zakapiorów. W Zajeździe można także kupić lokalne i regionalne specjały, m.in. sery, miody, powidła i dżemy, suszone zioła.

Zajazd Pod Caryńską, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

czynny codziennie od godz. 9.00 do ostatniego klienta.

38-713 Lutowiska, Ustrzyki Górne 1A

+48 13 461 06 30, +48 511 311 552

rezerwacje@carynska.pl, www.carynska.pl