Właściciele gospodarstwa Anna i Andrzej Pawlakowie stworzyli pewien kanon kuchni myśliwskiej w tym regionie Bieszczadów. Ich karta dań jest nieduża, ale każda z potraw jest dopracowana i najczęściej według własnego pomysłu.

Na przystawkę warto zamówić pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, pasztet z pstrąga z sosem chrzanowym oraz carpaccio z polędwicy z sarny. Zupy to wyśmienity rosół z bażanta z domowym makaronem, grzybowa oraz zupa myśliwska z jelenia. Można zamówić dania z pstrąga, placki ziemniaczane, kilka rodzajów pierogów, ale specjalnością tej kuchni są potrawy z dziczyzny.

Spośród kilku dań nie można zapomnieć o pieczeni z dzika ze śliwkami, żurawiną i kaszą gryczaną, pieczeni z sarny w sosie estragonowym, dzikiej kaczce z jabłkami, gulaszu z sarny w sosie borowikowym oraz gulaszu z dzika z kaparami i kaszą gryczaną.

Gospodarstwo znane jest z marynat i konfitur oraz sezonowych soków owocowych i owocowo-warzywnych. Na miejscu można kupić wyroby z dziczyzny: kiełbasę z dzika z własnej wędzarni, pasztet z dzika, a także konfitury, miód lipowy oraz gryczany.

W głównej sali karczmy odbywają się koncerty zespołów ludowych, folkowych, jazzowych, a także chóru szantowego. Oprócz karczmy do dyspozycji gości jest również siedem domków z bali, z kominkami i centralnym ogrzewaniem. 

Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

38-713 Lutowiska, Smolnik 23

czynna w sezonie letnim w godz. 8.00–20.00, poza sezonem 8.00–19.00

+48 530 561 047, +48 883 313 436, info@wilczajama.pl, www.wilczajama.pl