Ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Skalny SPA osadzony jest na skale pośród wzniesień nad Jeziorem Solińskim. Przeszklone ściany znajdującej się na parterze restauracji umożliwiają podziwianie zapierającej dech w piersiach panoramy Bieszczadzkiego Morza.

Menu restauracji „puchnie” od propozycji dań kuchni regionalnej wiernych jej całkowicie lub traktujących jako inspirację do nowych pomysłów. Ucztę możemy więc rozpocząć np. od podawanego na ciepło z żurawiną bundzu z zagrody znanego bieszczadzkiego serowara Nikosa Manolopulosa z Wańkowej. Dalej zamówić żur bieszczadzki z wędzonym pstrągiem lub klasyczne fuczki (placki ziemniaczane z kiszoną kapustą) z gulaszem wołowym, albo fuczki z wersji jarskiej z gulaszem z ciecierzycy. Na smakoszy ryb czeka pstrągprzyrządzany na kilka sposobów: pieczony w ziołach na kamieniu, wędzony w domowej wędzarni, albo pierogi z farszem z pstrąga wędzonego. W menu znajdziemy także pierogi z ruskie, a także ulubione przez najmłodszych klientów pierogi z owocami sezonowymi, na słodko. Z dań kuchni polskiej warto spróbować schabowego z kością z zasmażaną kapustą. 

Ze znajdującej się na miejscu winoteki można wybierać wina ze Słowacji, Węgier, Gruzji oraz Polski.

W pobliskiej – wybudowanej z bali drewnianych – Dymnej Chacie znajduje się duży grill, wędzarnia oraz ruszt do pieczenia np. całego jagnięcia lub prosiaka.

Restauracja Pod Żaglami, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

38-610 Polańczyk, ul.  Zdrojowa 11, 

czynne codziennie 8.00- 22.00, +48 13 469 20 27, +48 13 469 20 29, +48 663 278 819, recepcja@skalnyspa.pl, www.skalnyspa.pl