Wiekowy młyn łączy w sobie dwie funkcje. Pierwsza, z racji skali zdaje się dominować: ekspozycja urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna. W efektownej przybudówce do tego gmachu kryje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej, w dużym stopniu oparte o motyw przewodni Muzeum – na mące.

Materiał do budowy Karczmy został pozyskany z rozebranej XIX-wiecznej szkoły, która niegdyś mieściła się w Jasieniu. Karczma to właśnie „duży kawałek szkoły”, która została urządzona w młyńskim klimacie.

Oprócz klasycznych makaronów czy naleśników na słodko i ostro zjemy tu tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz – kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej wymieszanej z mięsem mielonym) w sosie grzybowym. Rewelacją jest klepak – danie o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, które współcześnie posypano białym serem i skwarkami. Smaczny jest żur karpacki / kysełycia gotowany jest na bazie kwasu z kiszonej kapusty i zabielany ciemną mąką żytnią.

W lokalu organizowane są liczne koncerty i imprezy artystyczne. Od 2015 r. impreza „Święta chleba – od ziarenka do bochenka”, do tej pory organizowana w Dźwiniaczu Dolnym, przeszła do Muzeum. Towarzyszy jej kilkukrotny wypiek chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, a także pokaz formowania pieczywa ozdobnego. 

Karczma we Młynie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

38-700 Ustrzyki Dolne, ul. Fabryczna 12, 

czynna codziennie 10.00–22.00

+48 13 461 13 12, + 48 607 477 110, info@mlynbieszczady.pl

www.mlynbieszczady.pl, Fb Młyn Bieszczady