W usytuowanej na parterze restauracji ściany ozdobiono malowidłami i wprowadzono drewniane belki stylizując ją na dawną karczmę. Solidne stoły i krzesła z drewna dopełniają to wrażenie. W godz. 7.30-10.00 osoby z zewnątrz mogą dołączyć (30 zł od osoby) do hotelowego śniadania, które serwowane jest w formie ciepłego i zimnego bufetu, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

Potrawy sporządzane są z wykorzystaniem ziół i sezonowych owoców runa leśnego oraz miodów z okolicznych pasiek. Co warte jest polecenia? Z „Podkarpackich Smaków” na pewno gicz z dzika z opiekanymi warzywami w aromatycznym sosie, kotleciki jagnięce oraz chrupiące racuszki z ziarnami dyni i słonecznika z wędzonym pstrągiem i konfiturą z czerwonej cebuli, pierogi z baraniną i emulsją maślano-szczypiorkową.

Z zup bieszczadzka zalewajka z chrupiącymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany. Warto też skosztować bieszczadzkich serów z konfiturą żurawinową, jak również, pstrąga z fuczkami, czyli regionalnymi plackami z kiszonej kapusty. Na deser polecamy wyśmienitą Pavlovą z owocami i kremem mascarpone. Uzupełnieniem oferty są wina gronowe i regionalne piwa.

Smerek 

Karczma Hotelu Carpatia Bieszczadzki Gościniec, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

38-607 Cisna, Smerek 71

czynna codziennie 14.00-22.00, 

+48 13 460 13 80, +48 609 502 181, smerek@merkurion.pl, 

www.hotel-carpatia.pl, Fb Carpatia Bieszczadzki Gościniec